Zoeken in deze blog

zondag 12 april 2015

#127: Eat Static - Lost In Time EP (1993)

Merv Pepler en Joie Hinton maakten als respectievelijk drummer en toetsenist in de jaren tachtig en negentig deel uit van de instrumentale "pyschedelic/space/prog-rock" band Ozric Tentacles (zie #10). 

Vanwege hun interesse in trance muziek begonnen ze in 1990 een nevenproject onder de naam Eat Static waarin ze volledig los konden gaan op hun synthesizers.

Na een cassette en een paar 12"-es in 1991 en 1992 kwam in 1993 hun debuutalbum Abduction uit, kort daarop gevolgd door de Lost In Time EP. Beide werden direct enthousiast ontvangen, maar het was de EP die het eerst mijn aandacht trok. Kenmerkend voor Eat Static zijn de verwijzingen naar buitenaards leven, UFO's en de ruimte in het algemeen en die zijn hier al volop aanwezig.

De titeltrack Lost In Time is wat je tegenwoordig een klassieke Eat Static track zou kunnen noemen. Instrumentale muziek met samples van gesproken woord. Het nummer begint rustig met een 'spacey' intro waarna het ritme langzaam opgebouwd wordt. Het geluidsbeeld is heel afwisselend waarbij de synthesizerloopjes over elkaar heen kronkelen en strijden om de aandacht. Soms verdwijnen ze om minuten later weer terug te komen. Ook zijn er fijne breaks aanwezig en als het nummer na een kleine acht minuten eindigt zou willen dat het nog minuten lang was doorgegaan.

Het tweede nummer is een mix van een nummer van hun debuutalbum AbductionGulf Breeze (Zetan Mix) is een track van een minuut of zeven met veel energie. Ritmische effecten en woordloze koortjes kenmerken deze track.

Afsluiter The Brain is met ruim negen minuten het langste nummer van de EP en is erg ruimtelijk van karakter. Met name op de hoofdtelefoon werken de ijle klanken erg goed. 

De discografie van Eat Static is inmiddels erg groot geworden, ook al is Hinton in 2008 uit de groep gestapt waardoor Eat Static een solo-project van Pepler is geworden. De verkrijgbaarheid van de releases was vroeger wel eens een probleem maar met hun eigen webshop en Bandcamp-site is dat gelukkig niet meer het geval.

© 2015 TTZL


OfficiĆ«le website: Eat Static
Wikipedia EN: Eat Static
YouTube: Lost In Time 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten