Zoeken in deze blog

zondag 26 april 2015

#129: Picture - Picture (1980)

In de late jaren zeventig ontstond de New Wave Of British Heavy Metal. Band als Venom, Saxon, Motörhead en Iron Maiden reageerden op de punk en de resulterende neergang van de klassieke hard rock.

Ook in Nederland sloeg de NWOBHM aan en inspireerde muzikanten aan deze kant van de Noordzee. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde: er kwamen Nederlandse heavy metal bands. Picture bracht in 1980 al een gelijknamig debuutalbum uit - soms ten onrechte 'Picture 1' of '1' genoemd - en was daarmee de eerste échte heavy metal band van ons land. 

Het album werd een instant succes en werd veel gedraaid in Alfred Lagarde's Betonuur en Hanneke Kappen's Stampij (op haar eigen pagina is een aflevering uit 1981 te beluisteren).

Dirty Street Fighter opent het album direct met veel verve. Het is een lekkere midtempo track met vette gitaar-riffs en een meezingbaar refrein. Rockin' In Your Brains, You Can GoNo More en You're A Fool zijn vergelijkbare nummers. (luister naar de laatste twee via de video van het hele album op respectievelijk 11:43 en 18:19). 

Nog sterker vind ik Picture in snellere nummers zoals One Way Street, Get Back Or You Fall, He's A Player (15:24, 21:38 en 27:28en vooral Bombers. Na een rustig intro barst dat nummer letterlijk los met een heftige explosie. Mooie breaks, Rob Halford-achtige vocale uithalen en heerlijk stuwend bas- en drumwerk maken dit tot een krachtig geheel (de live-uitvoering illustreert dit misschien nog beter).

Het album sluit af met het ruim zeven minuten durende Fear. Het is een typische metal-ballad, maar dan wel goed gedaan. En in de laatste minuut gaan tempo en volume toch weer omhoog en sluit Picture het album toch nog in volle vaart af. Een lekker einde van een indrukwekkend debuutalbum.

Picture was niet de enige Nederlandse metalgroep die in de jaren tachtig doorbrak, er was een stortvloed aan kwalitatief goede bands toendertijd. Het kleine Nederlandse label 
Tonefloat vond het eind vorig jaar tijd om hier eens aandacht aante besteden middels de uitgave van Dutch Steel. Een 2CD/3LP met 34 pareltjes van toen. Denk daarbij aan tracks van bands als Exciter,  Highway Chile en Elise. In Hedon-Zwolle was er naar aanleiding van de uitgave ook nog een festival georganiseerd waar ook Picture een live-set deed.

© 2015 TTZL


Officiële website: Picture
Wikipedia NL: Picture
Wikipedia EN: Picture
YouTube: Picture [hele album]
YouTube: Rockin' In Your Brains
YouTube: You Can Go
YouTube: Bombers
YouTube: Bombers (live)
YouTube: Fear
YouTube: 
live-set in Hedon-Zwolle
YouTube: Exciter - All Night In Red Light
YouTube: Highway Chile - Fever
YouTube: Elise - Seven WitchesGeen opmerkingen:

Een reactie posten