Zoeken in deze blog

zondag 28 december 2014

#112: David Bowie - Nothing Has Changed (2014) / Sue (Or In A Season Of Crime) (2014)


In november kwam er naast een nieuwe single ook een nieuw verzamelalbum uit van David Bowie. Op zich is daar niet zo veel bijzonders aan, daar zijn er immers al enkele tientallen van. En als je al redelijk wat reguliere albums hebt van een artiest dan voegt een verzamelalbum meestal weinig toe.

Nothing Has Changed is echter wel degelijk interessant omdat van heel veel nummers de 'radio edit', 'single version' of een specifieke mix is gekozen. Dat maakt dit album interessant voor zowel de trouwe fan als voor iemand die alleen maar een goede verzamelplaat van David Bowie wil hebben.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk komt het album in een aantal versies uit. Er is de reguliere 2CD-versie waarop de hits in chronologische volgorde staan. Dan is er de gelimiteerde 3CD-versie waarop een omgekeerde chronologische volgorde wordt gehanteerd. Op de 2LP-versie staan de nummers chronologisch door elkaar, net als op de 1CD-versie (die alleen in Japan, Mexico en Argentinië zal verschijnen). De versies hebben ook hun eigen hoes foto (zie hiernaast van boven naar beneden de 3CD/1CD, 2CD, 2LP en 10" single).

De 3CD-versie start met het nieuwe nummer Sue (Or In A Season Of Crime) waarop David Bowie wordt ondersteund door het Maria Schneider Orchestra, een Amerikaanse big band. Het nummer heeft ook een apart jaren vijftig 'swing' gevoel en heeft een paar draaibeurten nodig voor het zijn charme vrijgeeft. Dat laatste geldt nog meer voor de B-kant van de 10" single (welke niet op de CD's staat), 'Tis a Pity She Was a Whore, waarop de big band elementen de strijd aangaan met electronische accenten à la Little Wonder.

Het moet gezegd dat de omgekeerde chronologische volgorde van de 3CD goed werkt. De recente werken als The Stars (Are Out Tonight) of The Heart's Filthy Lesson zullen bij de meeste mensen (nog) niet echt in het geheugen gegrift zitten. Vanaf de tweede CD beginnen dan de bekende nummers als This Is Not America, Let's Dance"Heroes" en Golden Years langs te komen.

Op de 3e CD gaan we vervolgens via Fame en Ziggy Stardust naar Space Oddity en de allervroegste singles uit de midden jaren zestig: Can't Help Thinking About Me (als David Bowie with The Lower Third), You've Got A Habit Of Leaving (als Davy Jones & The Lower Third) en Liza Jane (als Davie Jones & The King Bees).

Nothing Has Changed is een geweldig klinkend (geremasterd) overzicht van de singles van David Bowie waarbij de 3-CD versie mijn voorkeur heeft vanwege de compleetheid en de verrassend goed werkende omgekeerde chronologische volgorde. De single (als 10" inch of download) werkt als een lekker toetje.

© 2014 TTZL


Officiële website: David Bowie
Wikipedia EN: David Bowie
Wikipedia NL: David Bowie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten