Zoeken in deze blog

zondag 7 december 2014

#109: Pink Floyd - The Endless River (2014)



We've certainly an unspoken understanding
Ah, but there's a lot of things unsaid as well
We shout and argue and fight, and work it on out

Met bovenstaande gesproken tekst start het album The Endless River van Pink Floyd dat vorige maand uitkwam. Het is voornamelijk een instrumentaal album, alleen het laatste nummer (Louder Than Words) kent tekst, maar daarover later meer.

Het album is gebaseerd op sessies die gespeeld zijn ten tijde van het laatste studio-album The Division Bell uit 1993. David Gilmour, Nick Mason en Rick Wright hebben tijdens de opnames van dit album voor het eerst sinds de sessies voor Wish You Were Here uit 1975 een aantal improvatiesessies gehouden. Daaruit ontstond The Division Bell, maar er waren nog veel meer opnamen en in 2013 hebben David en Nick die opnamen als basis genomen voor dit nieuwe album. 

De muziek verwijst niet alleen naar de The Division Bell-periode, maar er zijn ook verwijzingen te horen naar de tijden van Syd Barrett en Roger Waters. Maar bovenal is het album een eerbetoon aan de stille kracht van Pink Floyd, toetsenist Rick Wright die in 2008 overleed. Zijn keyboardpartijen domineren dit album en tonen maar weer eens aan hoe bepalend hij was voor het Pink Floyd-geluid.

Als een ouderwetse dubbel-LP is dit album opgedeeld in vier kanten (ook op CD, DVD en Blu-ray Disc). Op Side 1 staan drie nummers en de eerste track begint heel kalm. Daarna wordt het wat luider met een prominente gitaarpartij, maar nog wel in een kalm tempo. Side 1 sluit daarna weer rustig af. De Pink Floyd-periode 1986-1995 dient hier voornamelijk als referentiekader.

Op Side 2 wordt het wat luider en meer uptempo en de er zitten aardig wat elementen in van de jaren zeventig Floyd

Op Side 3 vliegt het alle kanten op met een vleugje The Wall in Allons-y 1 en een snuifje vroegste Floyd in Autumn '68. In dat laatste nummer horen Rick Wright spelen op het orgel van The Royal Albert Hall. Pink Floyd trad daar op en werd na afloop verzocht om nooit meer terug te keren. De groep namelijk had het drumstel vastgespijkerd aan het antieke houten podium... 
Side 3 sluit af met de track Talkin' Hawkin' waarin de Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking via zijn spraakcomputer een bijdrage levert.

De eerste drie nummers op Side 4 zijn weer in de stijl van Side 1 en zijn een opmaat voor de afsluiter Louder Than Words. De tekst beschrijft de onderlinge verhoudingen in de groep en hoe dat uiteindelijk leidde tot prachtige resultaten en sluit mooi aan op de gesproken tekst in het eerste nummer:

We bitch and we fight
Diss each other on sight
But this thing we do
These times together
Rain or shine or stormy weather
This thing we do
(...)
It's louder than words
This thing that we do
Louder than words
The way it unfurls
It's louder than words
The sum of our parts
The beat of our hearts
Is louder than words
Louder than words

Er waren critici die verwacht hadden dat Pink Floyd zou eindigen in een 'Big Bang' en waren daarom niet erg lovend over dit album. Op mij komt het eerder passend over dat Nick Mason en David Gilmour met dit album zowel Pink Floyd als Rick Wright de rivier Styx over zetten op een kalme, haast serene wijze. Bij iedere draaibeurt wordt het album beter en betekenisvoller.

The Endless River is zoals tegenwoordig gebruikelijk in een overvloed aan verschijningsvormen verkrijgbaar: 2LP, CD, deluxe CD+DVD, deluxe CD+BD, album download, deluxe album download. Bij de deluxe edities zit een 5.1 surround sound versie, hardcover boekje en foto's.

© 2014 TTZL



OfficiĆ«le website: Pink Floyd
Wikipedia EN: Pink Floyd
Wikipedia NL: Pink Floyd

* als je niets doet gaat YouTube vanzelf verder met 'Side 2' enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten