Zoeken in deze blog

zaterdag 13 december 2014

#110: The Rutles - The Rutles (1978)

Op 21 januari 1959 ontmoetten Ron Nasty en Dirk McQuickly elkaar op 43 Egg Lane in Liverpool. Al snel zou ook gitarist Stig O'Hara zich aansluiten, maar het zou nog twee jaar duren voordat ze hun vaste drummer vonden, Barrington Womble, die zich Barry Wom zou gaan noemen. Hun manager stuurde ze naar Hamburg om ervaring op te doen en na hun terugkomst in Liverpool namen ze in 1962 hun eerste single ("Number One") op en in 1963 hun eerste LP (Meet The Rutles"). 
Een stroom van hits was het gevolg ("Rut Me Do", "Twist And Rut" en Please Rut Me") en Rutlemania brak los. In 1964 braken ze ook door in Amerika. Een uitspraak in 1966 in een interview ("The Rutles are bigger than God") bereigde nog even hun carrière, maar ze zouden populair blijven tot aan hun laatste album "Shabby Road".

Waarschijnlijk doet bovenstaande je denken aan een andere bekende groep uit Liverpool. Dat klopt. The Beatles-parodie The Rutles verscheen voor het eerst in 1975 in een korte sketch in de BBC TV-show Rutland Weekend Television van Monty Python-lid Eric Idle

In 1978 verscheen een mockumentary voor televisie, The Rutles: All You Need Is Cash, die zeer succesvol was. Naast Eric Idle was met name Neil Innes (ex-Bonzo Dog Doo-Dah Band) als componist van de Beatles-pastiches. 

De soundtrack van de film werd ook op LP uitgebracht (bovenste afbeelding) en hierop staan nummers die de verschillende carrière-fasen van The Beatles perfect oproepen zonder kopieën te zijn. Duidelijk te horen is dat Neil Innes het Beatles-geluid begrijpt.

Nummers als Goose-Step Mama en Number One klinken echt als de vroege Beatles. En ook het visuele aspect is prima verzorgd in bijvoorbeeld Hold My Hand. Maar ook latere periodes worden geweldig getroffen in nummers als Ouch!, Good Times Roll, Piggy In The Middle en Another Day. Een leuk gezelschapsspel is om te kijken wie het eerst het originele Beatles-nummer weet te noemen...

Na een eerdere heruitgave in 1990 (middelste afbeelding) zijn in 2007 (onderste afbeelding) is het album The Rutles weer verkrijgbaar geworden in een opgepoetste versie (net als de film en Archaeology). Gelukkig maar, want anders hadden we dingen als Get Up And Go voortaan moeten missen!


© 2014 TTZL



Officiële website: The Rutles
Wikipedia EN: The Rutles
Wikipedia NL: The Rutles
YouTube: Goose-Step Mama
YouTube: Number One
YouTube: Hold My Hand
YouTube: Ouch!
YouTube: Good Times Roll
YouTube: Another Day
YouTube: Get Up And Go


Geen opmerkingen:

Een reactie posten