Zoeken in deze blog

zondag 19 juli 2015

#141: Cheap Trick - Cheap Trick at Budokan (1978)


Vlak voor de release van hun derde studio-album trad Cheap Trick twee keer op in de Japanse sportarena Budokan. Dat optreden zou bepalend blijken te zijn voor de verdere carrière van de groep. 

Hun eerste twee albums hadden in de VS de top 40 van de albumlijst niet gehaald, maar in Japan hadden beiden de gouden status bereikt. Het tweede album leverde ook twee grote hitsingles op in Japan.

Er werd besloten om de optredens op te nemen zodat er een live-album voor de Japanse markt gemaakt kon worden (ook filmde de Japanse TV één van de optredens). In oktober 1978 werd het album Cheap Trick at Budokan uitgebracht in Japan.

En toen gebeurde het. Een in de VS uitgebracht promo-album met zeven tracks van de LP werd veelvuldig gedraaid op de Amerikaanse radiostations. Hierdoor ontstond vraag naar het Japanse live-album en binnen korte tijd werden er 30.000 Japanse import-albums verkocht op de Amerikaanse markt. Vier maanden na Japan werd het album alsnog in Amerika uitgebracht.

De plaat opent met het toepasselijke Hello There. Een korte uitbarsting van energie die de toon voor het album zet. De twee daaropvolgende tracks, Come On, Come On en Lookout, zijn vergelijkbare nummers waarbij alleen een dooie stil kan blijven zitten. 

In Big Eyes gaat het tempo wat omlaag en is er een lekkere, slepende riff te horen en een mooie gitaarsolo-break. Een goed nummer dat de opmaat vormt voor de geweldige afsluiter van kant A: Need Your Love. Een bijna tien minuten durende nummer waarin alle tijd wordt genomen voor een gedegen opbouw, tempowisselingen, solo's en een uitstekende prestatie van zanger Robin Zander. De band toont hiermee op één plaatkant haar veelzijdigheid.


Kant B opent met een opmerkelijke cover van Fats Domino, Ain't That A Shame, die de jongens van Cheap Trick helemaal naar hun hand weten te zetten. Daarna volgt de track die iedereen van rond de vijftig kent van zijn of haar schoolfeesten: I Want You To Want Me. Een nummer 1 hit in Nederland en ook een grote hit in heel veel andere landen. Dit nummer zou de doorbraak betekenen voor de groep.

Twee hits (Surrender en Clock Strikes Ten) vol adrenaline met het 'uitzwaainummer' Goodnight Now er tussenin sluiten het album af dat altijd nog het best verkochte album van Cheap Trick is. 

Het succes van het album zorgde in 1994 voor Budokan II, een verzameling van nummers uit het concert die niet op het originele album terecht waren gekomen. En het zorgde voor de dubbel-CD The Complete Concert uit 1998 waarop het concert integraal te horen is. En het zorgde voor de 30th Anniversary Collectors Edition uit 2008 waar aan The Complete Concert de Japanse TV-special is toegevoegd op DVD en het tweede concert op CD. 

Deze laatste versie is natuurlijk de heilige graal al blijft het ook altijd nog lekker om het originele album te beluisteren omdat die volgorde van de nummers zo in je geheugen gegrift zit.


© 2015 TTZL


Officiële website: Cheap Trick
Wikipedia EN: Cheap Trick
Wikipedia NL: Cheap Trick
YouTube: Hello There
YouTube: Come On, Come On
YouTube: Lookout
YouTube: Big Eyes
YouTube: Need Your Love
YouTube: Ain't That A Shame [clip]
YouTube: I Want You To Want Me
YouTube: Surrender [clip]
YouTube: Goodnight Now
YouTube: Clock Strikes Ten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten