Zoeken in deze blog

zaterdag 25 juli 2015

#142: De Raggende Manne - Nee's Niks (1990)


De Raggende Manne ontstaat als groep bij toeval in 1988 als Bob Fosko de brave muziek van zijn vorige groep De Steile Wand zat is en wil iets ruigers wil. Samen met de bandleden Theo Slagter (gitaar) en Anthony Delmonte Lyon (drums), aangevuld met Wally Langdon (bas), belandt hij in een studio voor een sessie. 

De sessie bevalt de VPRO zo goed dat ze deze uitzenden. Hierdoor aangemoedigd nemen de 'Manne' nog vier sessies op en brengen dit in eigen beheer uit als debuutplaat. Tot in 1999 razen De Raggende Manne vervolgens door Nederland, maar dan is er fut er wel uit zoals ze in een persbericht in De Raggende Manne-stijl ook aangeven:

"Het publiek was er al jaren klaar mee. De Raggende Manne nu godzijdank ook. Uitgekankerd. De koek is op. De cirkel is rond. Het schip is gezonken. Het clubcircuit en de radio zijn verlost van een groep die altijd op leuke momenten de sfeer weer wist te verzieken. [...] Verder blijft de vrees bestaan dat er aan de sattelietprojecten van met name de zwaar overschatte Fosko, nog lang geen einde is gekomen."

Sindsdien komen De Raggende Manne af en toe nog een bij elkaar voor een reünie-optreden en in 2014 verschijnt zelfs weer een nieuw album.

De Raggende Manne hebben veel opmerkelijke nummers nagelaten (daar kom ik zo op terug), maar de waarschijnlijk "kortste single van een Nederlandse artiest" uit 1990 blijft toch wel een heel opmerkelijke uitgave. 

Op de A-kant staat Nee's Niks. Een nummer van 6 seconden (!) met een hilarische videoclip. Op de B-kant staat Ragflarz dat met 7 seconden net iets langer is. Twee nummers die je moet horen om het te geloven.

Dat De Raggende Manne ook tot langere en memorabele liedjes in staat waren bewijst de volgende bloemlezing:


De Raggende Manne zijn aparte, maar zeer welkome aanvulling op de Nederlandse muziekscene.

© 2015 TTZL


Officiële Facebookpagina: De Raggende Manne
Officiële website: Bob Fosko
Wikipedia NL: De Raggende Manne
YouTube: Nee's Niks (A-kant single) [clip]
YouTube: Ragflarz (B-kant single) [clip met A en B kant van de single]
YouTube: Het Rijdt Niet
YouTube: Dit Jaar Wil Ik Sneeuw, Begrepe!!
YouTube: Naar Vore!
YouTube: 
Kramp Van Je Kanis [clip] 
YouTube: Poep In Je Hoofd [2 Meter Sessie]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten