Zoeken in deze blog

zondag 13 november 2016

#209: Leonard Cohen - Greatest Hits (1975)


Afgelopen maandag (7 november) overleed de Canadese poëet, auteur en muzikant Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd. 

Teleurgesteld door het gebrek aan succes als poëet en schrijver begon hij halverwege de jaren zestig zijn poëzie op muziek te zetten. Dit leverde hem aanmerkelijk meer succes op, maar zorgde er wel voor dat hij een buitenbeentje bleef in twee werelden. In de schrijverswereld werd hij "die muzikant" en in de muziekwereld bleef hij "die dichter".

Na een aarzelend begin boekte hij in zijn beginjaren successen met nummers als So Long MarianneFamous Blue RaincoatChelsea Hotel No. 2Who By Fire en natuurlijk Suzanne. In 1975 was er zelfs voldoende materiaal voor een Greatest Hits album. In de U.S. en Canada heette dit album trouwens The Best Of Leonard Cohen, wat een veel betere titel is. Zeker vanuit een Nederlands oogpunt, want Leonard Cohen heeft hier nog nooit in de Top 40 gestaan!

De 12 nummers op het originele Greatest Hits album laten horen dat zijn muziek stevig geworteld was in de folkmuziek-traditie en los van de geweldige teksten is er muzikaal niet heel veel afwisseling. Later in zijn carrière zou dit veranderen en werd ook de muziek avontuurlijker en afwisselender (met name ook qua tempo). 

Deze ontwikkeling is goed te horen op de heruitgave van Greatest Hits uit 2009. Hierop zijn vier nummers van de originele tracklist vervangen door negen nummers van recentere datum. Hieronder nummers als The FutureDance Me To The End Of LoveFirst We Take Manhattan en Hallelujah.

Veel nummers van Leonard Cohen zijn ook door andere artiesten opgenomen, maar met name Hallelujah is zo'n inmiddels wel zo'n beetje doodgecovered (met name ook in talentenjachten). Het nummer uit 1984 had aanvankelijk geen impact en kwam pas onder de aandacht door de cover van John Cale in 1992. Die versie inspireerde op zijn beurt Jeff Buckley die in 1994 een inmiddels klassiek geworden versie van Hallelujah opnam.

Wie ook niet onvermeld mag blijven is Jennifer Warnes. Ze werkte vanaf begin jaren zeventig met Leonard Cohen samen. Eerst als achtergrondzangeres bij zijn optredens en later als gastvocaliste en vocale arrangeur op zijn albums. In 1987 maakte ze het machtige eerbetoon Famous Blue Raincoat met daarop geweldige interpretaties zoals First We Take Manhattan.

© 2016 TTZL


Official website: Leonard Cohen
Wikipedia EN: Leonard Cohen
Wikipedia NL: Leonard Cohen

YouTube: Suzanne
YouTube: So Long, Marianne
YouTube: Chelsea Hotel No. 2
YouTube: Who By Fire
YouTube: The Future [toegevoegd op heruitgave in 2009]
YouTube: Dance Me To The End Of Love [toegevoegd op heruitgave in 2009]
YouTube: First We Take Manhattan [toegevoegd op heruitgave in 2009]
YouTube: Hallelujah [toegevoegd op heruitgave in 2009]

YouTube: Hallelujah [John Cale]
YouTube: Hallelujah [Jeff Buckley]
YouTube: First We Take Manhattan [Jennifer Warnes]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten