Zoeken in deze blog

zondag 20 november 2016

#210: Manfred Mann's Earth Band - The Roaring Silence (1976)

De carrière van Manfred Mann (geboren in 1940 in Johannesburg als Manfred Sepse Lubowitz) bestaat grofweg uit drie delen. 

Van 1962-1969 was er de groep die simpelweg zijn (artiesten)naam droeg: Manfred MannDeze band speelde door R&B en jazz beïnvloedde muziek en maakte een paar muzikaal interessante albums. 

Opvallend genoeg waren het covers van obscure nummers van meidengroepen waarmee ze bekend werden: Do Wah Diddy Diddy en Sha La La. Deze singles waren niet representatief voor de muziek op de albums, bij latere hits als Pretty Flamingo, Ha! Ha! Said The Clown en Mighty Quinn was dat al beter.

Na deze band volgde van 1969-1971 het jazz-georiënteerde Manfred Mann Chapter Three waarmee twee albums werden opgenomen. De groep die hij daarna formeerde heet Manfred Mann's Earth Band (MMEB) en is (met enige horten en stoten) nog steeds actief. 

In de vroege jaren zeventig maakte de MMEB een aantal uitstekende albums. Na de succesvolle Bruce Springsteen-cover Spirits In the Night op het album Nightingales & Bombers (uit 1975), brak MMEB echt door met de Springsteen-cover Blinded By The Light en het album The Roaring Silence uit 1976. 

Naast die cover staat het album vol met sterke, eigen nummers zoals het door jazzrock beïnvloedde Waiter, There Is A Yawn In My Ear en Starbird. De (prog)rock kant van MMEB is duidelijk aanwezig in het gitaargedreven The Road To Babylon (inclusief pastoraal intro) en het fanstisch door Chris Thompson gezongen This Side Of Paradise. 

Het album sluit af met de mooie gitaarballad Questions en het is eigenlijk alleen het wat weeïge Singing The Dolphin Through dat me minder aanspreekt.

De albums van de MMEB zijn in 2013 uitgebracht als remasters met bonustracks. Het is alleen lastig kiezen omdat er wel een stuk of tien MMEB-albums de moeite waard zijn om aan te schaffen. De serieuze liefhebber gaat dan ook natuurlijk voor de 40th Anniversary Box Set (21 CDs) die tegenwoordig voor minder dan 150 euro over de toonbak gaat.

© 2016 TTZL


Wikipedia NL: Manfred Mann

YouTube: The Roaring Silence [hele album]
YouTube: Blinded By The Light

Geen opmerkingen:

Een reactie posten