Zoeken in deze blog

zondag 11 december 2016

#213: Greg Lake (1947-2016)

Deze week was het weer zover. Opnieuw legde een muzikale grootheid het loodje: Greg Lake. En daarmee voegt dit blog zich in een lange rij eerbetonen: #164, #166, #167, #168, #169, #180, #189, #200, #209 en natuurlijk #174 van zijn compaan Keith Emerson.

Bassist en zanger Greg Lake werd geboren in Dorset (aan de Engelse zuidkust) en speelde in vele bandjes totdat hij door Robert Fripp gevraagd werd om zich aan te sluiten bij de band die King Crimson zou worden. Met die band maakt hij twee albums: In The Court Of The Crimson King (1969) en In The Wake Of Poseidon (1970).

Zijn onmiskenbare stemgeluid met karakteristiek Engelse tongval kleurt vele klassiekers van die twee albums, zoals 21st Century Schizoid Man en The Court Of The Crimson King (hier in live versies van Greg Lake) en In The Wake Of Poseidon.

In april 1970 startte Greg Lake samen met toetsenist Keith Emerson (ex The Nice) en Carl Palmer (ex The Crazy World Of Arthur Brown en Atomic Rooster) de zeer succesvolle supergroep Emerson, Lake & Palmer (ELP). 

Ondanks dat ELP toch vooral een albumgroep was scoorden ze ook een paar hits. Van hun gelijknamige debuutalbum werd de track Lucky Man een succes (ook in Nederland). Opvallend is dat Lake het nummer al schreef toen hij pas 12 was. 

In sommige landen werden ook From The Beginning en de live-versie van Peter Gunn een hit (top 5 notering in de diverse Nederlandse hitlijsten). Fameus werd ELP echter met lange, uitgesponnen, epische progrocknummers als Take A Pebble, Tarkus, Pictures At An Exhibition en Karn Evil 9.

In 1979 hield ELP op te bestaan, al zijn ze daarna nog een aantal keer bij elkaar gekomen en zijn er ook nog twee studio- en een aantal live-albums verschenen.

Greg Lake heeft na 1979 zowel solo als in projectvorm de nodige dingen gedaan, maar hij zal toch vooral herinnerd worden als de bassist en stem van de vroege King Crimson en met name als de frontman van Emerson, Lake & Palmer.


© 2016 TTZL


Officiële websiteGreg Lake
Wikipedia EN: Greg Lake
Wikipedia NL: Greg Lake 

YouTube: 21st Century Schizoid Man (Greg Lake, live)
YouTube: The Court Of The Crimson King  (Greg Lake, live)
YouTube: In The Wake Of Poseidon (King Crimson)
YouTube: Lucky Man (ELP)
YouTube: From The Beginning (ELP)
YouTube: Peter Gunn (ELP)
YouTube: Take A Pebble (ELP)
YouTube: Tarkus (ELP)
YouTube: Pictures At An Exhibition (ELP)
YouTube: Karn Evil 9 (ELP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten