Zoeken in deze blog

zondag 4 december 2016

#212: Sue Saad & The Next - Sue Saad & The Next (1980)

In 1978 formeren drie 'high school' vrienden een band. Hun eerste album heeft enig succes in de VS en in Nederland hebben ze een Top 20 hit. Toch blijft het voor Sue Saad And The Next bij dat ene album.

Na een verhuizing van Santa Barbara via San Francisco naar Los Angeles voegen Sue Saad (zangeres), James Lance (drums) en Tony Riparetti (gitaar) de studiomuzikanten Billy Anstatt (gitaar) en Bobby Manzer (bas) toe aan de band.

Met die band treden ze veel op en hun zelf gsechreven nummers trekken de aandacht. De songschrijvers van de band (Saad/Lance/Riparetti) worden door Warner Bros. onder contract genomen om zich te ontwikkelen als liedjesschrijvers. Ze worden echter ook onder de aandacht gebracht van producer Richard Perry die de band direct onder contract neemt bij zijn eigen Planet Records label.

Hun album wordt snel en goedkoop opgenomen. In slechts twintig dagen en voor slechts 50.000 dollar is de klus geklaard (waar drie tot zes maanden en 150.000 dollar toen de standaard was). Het is aan het album echter niet af te horen.

Het gelijkname album Sue Saad And The Next opent met Gimme Love/Gimme Pain. Het is een lekkere midtempo rocker met lekker veel afwisseling. Ook Your Lips-Hands-Kiss-Love en Won't Give It Up vallen in deze categorie en liggen lekker in het gehoor.

Het album is als geheel ook heel afwisselend want er staan ook energieke uptempo nummers op als It's GotchaI I Me Me en I Want Him, maar ook twee rockballad-achtige tracks: Cold Night Rain en Danger Love.

Er zijn twee nummers die enige bekendheid hebben verworven. Prisoner is een sterke rocksong, traag en slepend, met scheurgitaar en dito vocalen. Het nummer is onder andere gecoverd door Sheena Easton, Uriah Heep (zie blog #156) en Cherie and Marie Currie (ex-Runaways).

In Nederland werd Young Girl een hit (6 weken in de Top 40) en dat blijft voor mij het hoogtepunt van de plaat. Alle sterke punten van het album komen bij elkaar in dit nummer. Wisselingen in tempo en dynamiek, mooie breaks en overgangen, sterke zang en tekst, gierende gitaar en lekker stuwende bas en drums. 

De muziek van van de band is gelukkig in ieder geval weer digitaal verkrijgbaar via iTunes. En het is al mooi dat Sue Saad And The Next daar op staat, maar nog veel mooier is dat ook hun tweede album Long Way Home (in eigen beheer opgenomen in 1980, maar nooit uitgebracht) nu voor het eerst te koop is.

© 2016 TTZL


Discogs webpage: Sue Saad & The Next
Wikipedia EN: Sue Saad & The Next

YouTube: Gimme Love/Gimme Pain 
YouTube: It's Gotcha 
YouTube: Prisoner 
YouTube: Young Girl 
YouTube: I I Me Me 
YouTube: Your Lips-Hands-Kiss-Love 
YouTube: I Want Him 
YouTube: Cold Night Rain 
YouTube: Won't Give It Up 
YouTube: Danger Love

YouTube: Prisoner [Sheena Easton]
YouTube: Prisoner [Uriah Heep]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten