Zoeken in deze blog

zaterdag 24 december 2016

#215: Fay Lovsky - Christmas Was A Friend Of Mine (1982)

Vorige week was ik vrij cynisch over kerstmuziek (en voldeed daarmee volledig aan de verwachtingen). Maar er is natuurlijk ook kerstmuziek die ik wel leuk vind. Eén van mooiste nummers is nota bene van eigen bodemChristmas Was A Friend Of Mine van Fay Lovsky

Iedere kerstperiode is het nummer weer vaak op de radio te horen en inmiddels is het onderdeel van het collectieve (kerst)geheugen van Nederland geworden. Je zou bijna vergeten dat het helemaal geen grote hit werd in 1982 (2 weken Top 40, hoogste plek 37).

Het nummer begint met een lang en prachtig, haast sacraal intro. Na driekwart minuut ontvouwt zich dan een bedrieglijk eenvoudig nummer. Bedrieglijk, omdat de muziek lang niet zo simpel is als het lijkt. Als je goed luistert gebeurt er op subtiele wijze onnoemelijk veel, maar omdat het vooral op de achtergrond gebeurt valt het in eerste instantie niet direct op. Na een minuut of drie grijpt Fay Lovsky even terug naar het intro om vervolgens een minuut durende outro te maken die even uniek als genietbaar is. En dat is dan alleen nog maar de muziek!

De mooie, nostalgische tekst verwijst naar het recente verleden waarin vooral het familie-kerstgevoel centraal staat. Samen kijken naar Billy Smart's Kerstcircus en luisteren naar Auld Lang Syne in een tijd waarin je als kind dacht dat er echt vrede op aarde was en Kerst niet alleen om geld verdienen en consumeren draaide.

Christmas Was A Friend Of Mine is voor mij altijd weer een lichtpuntje in deze donkere dagen.

© 2016 TTZL


Officiële website: Fay Lovsky
Wikipedia NL: Fay Lovsky

YouTube: Christmas Was A Friend Of Mine [clip]
YouTube: Christmas Was A Friend Of Mine [met songtekst in beeld]

YouTube: Auld Lang Syne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten