Zoeken in deze blog

zaterdag 11 augustus 2018

#299: Bruce Springsteen - Human Touch / Lucky Town (1992)

Vorige week was er bij uitzondering geen TTZL-blog en daarom verschijnen er dit weekend twee. Heel toepasselijk gaan beide blogs over artiesten die op één dag twee nieuwe albums uitbrachten. 

Bruce Springsteen bracht, na een stilte van bijna vijf jaar, op 31 maart 1992 zowel Human Touch als Lucky Town uit. Springsteen begon te werken aan het eerstgenoemde album kort nadat hij de E Street Band had ontbonden in oktober 1989. Alleen pianist Roy Bittan bleef over en daarmee schreef hij Roll Of The Dice (een AOR-radio favoriet) en Real World.

Zelf beschrijft Springsteen het album als een poging tot het schrijven van 'happy songs'. De nummers gaan namelijk niet over de grote onderwerpen die hij normaal gesproken aanroert. Op dit album gaat het vooral over de 'gewone' dingen als (verloren) liefdes (I Wish I Were Blind, Real Man) en relaties (Human Touch), maar ook over triviale zaken als televisie (57 Channels).

De meeste critici waren niet erg enthousiast over het album, al was de één veel kritischer dan de ander. Springsteen-fans waren daarentegen vrij eensgezind in hun afkeer van het album. Dit was niet het Springsteen-album waar ze bijna vijf jaar op gewacht hadden.

Lucky Town werd beter ontvangen door zowel fans als critici. Het album heeft minder bombast dan Human Touch en heeft een meer folk-achtige sfeer terwijl de teksten weer veel persoonlijker zijn. Zo gaat opener Better Days over het oppakken van zijn leven na zijn scheiding en gaat Living Proof over de geboorte van zijn eerste zoon. In Local Hero vertelt hij hoe hij in een etalage een foto van zichzelf zag staan. Toen hij deze ging kopen vertelde de winkelbediende dat het een foto van een 'lokale held' betrof. 

Het titelnummer Lucky Town gaat dan weer over de zoektocht naar geluk en Souls Of The Departed is een geweldig nummer met bijtende sociale kritiek en een glansrol voor de mondharmonica. Dit is de Springsteen die de fans willen horen! 

Human Touch en Lucky Town behoren niet tot het beste van Bruce Springsteen. Ze zijn echter wel interessant omdat ze de worsteling met het grote succes laten horen en de zoektocht naar nieuwe paden. 

© 2018 TTZL


Officiële website: Bruce Springsteen
Wikipedia EN: Bruce Springsteen
Wikipedia NL: Bruce Springsteen

YouTube: HUMAN TOUCH [album]
YouTube: Roll Of The Dice
YouTube: Real World
YouTube: I Wish I Were Blind
YouTube: Real Man
YouTube: Human Touch
YouTube: 57 Channels (And Nothin' On)

YouTube: LUCKY TOWN [album]
YouTube: Better Days
YouTube: Living Proof
YouTube: Local Hero
YouTubeLucky Town
YouTube: Souls Of The Departed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten