Zoeken in deze blog

zondag 12 augustus 2018

#300: Prince - Plectrumelectrum / Art Official Age (2014)

Net als Bruce Springsteen (zie blog #299) had Prince al enige jaren geen album uitgebracht. Zijn laatste reguliere album was Planet Earth uit 2007. Daarna volgden weliswaar Lotusflow3r/MPLSound (als 3CD-set met Elixer van protogé Bria Valente) en 20Ten in (natuurlijk) 2010, maar beide uitgaven waren niet overal gewoon verkrijgbaar. 

De 3CD-set was in de VS alleen bij de winkelketen Target verkrijgbaar en 20Ten werd alleen in Europa uitgebracht als gratis bijlage bij vijf kranten en tijdschriften. En toen bracht Prince op 26 september 2014 ineens twee albums tegelijk uit.

Op Plectrumelectrum deelt hij de credits met 3RDEYEGIRL, zijn band op dat moment, bestaande uit Hannah Welton (drums), Donna Grantis (gitaar) en Ida Kristine Nielsen (bas). Alhoewel het album vele invloeden kent (pop, funk, soul, R&B) voert rock de boventoon. Er is veel gitaarwerk, vaak vervormd, en als de nummers een vaste vorm dreigen te krijgen brengt de band meer dan eens een jamsessie-achtige passage.  

Mooie voorbeelden hiervan Fixurlifeup en Anotherlove waarin vele verschillende invloeden en tempi voorbij komen. Dat er af en toe flink gerockt laat het korte nummer Marz goed horen en de R&B-achtige track Funknroll lijkt chaotisch, maar vliegt nergens echt uit de bocht (hier in een live versie bij Arsenio Hall).

Art Official Age is heel anders van toon, het is veel meer een 'R&B á la Prince' album. Dat blijkt uit Funknroll dat ook op dit album aanwezig is. In plaats van de logge rocker op Plectrumelectrum is het hier een modern R&B nummer met veel electronika.  

Het album opent met Art Official Cage, dat direct de toon zet voor de rest van het album. Prince citeert rijkelijk uit zijn verleden, en dan met name uit de eerste tien jaar, en lardeert dat met elementen uit de moderne R&B. Nummers als Breakfast Can Wait, This Could Be Us en Way Back Home kunnen zich meten met het beste uit de Prince-catalogus. 

De reactie van zowel fans als critici was over het algemeen positief op beide albums, waarbij Art Official Age nog iets meer gewaardeerd werd dan Plectrumelectrum. De algemene opvatting is dat deze albums het beste zijn dat Prince sinds de jaren negentig heeft gemaakt. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. 

En als ik dit schrijf kan ik nog steeds niet geloven dat hij er niet meer is...

© 2018 TTZL


Officiële website: Prince
Wikipedia EN: Prince
Wikipedia NL: Prince

YouTube: Fixurlifeup
YouTube: Anotherlove
YouTube: Marz
YouTube: Funknroll [clip/live version at Arsenio Hall]

YouTube: Art Official Cage
YouTube: Breakfast Can Wait
YouTube: This Could Be Us
YouTube: Way Back Home
YouTubeFunknroll

Geen opmerkingen:

Een reactie posten