Zoeken in deze blog

zondag 19 augustus 2018

#301: Frank Zappa - Hot Rats (1969)

In 1969 werd Frank Zappa, naar eigen zeggen, door financiële problemen gedwongen om zijn band The Mothers Of Invention (MOI) op te heffen. Ook gaf Zappa aan dat hij ontevreden was over de inzet van de bandleden.

Kort na het laatste MOI-album Uncle Meat bracht hij zijn tweede solo-album (en achtste album in totaal) uit: Hot Rats. Dit album betekende een stijlbreuk met het verleden. De albums met The Mothers Of Invention bevatten nummers die bestaan uit een bonte combinatie van stijlen en bijtende, satirische teksten. Hot Rats daarentegen is een bijna geheel instrumentaal album dat qua compositionele opbouw sterk jazz-georiënteerd is, maar in de uitvoering een rock-gevoel heeft.

De TTG Studios in LA beschikten in 1969 over de allereerste 16-sporen recorder en Hot Rats is één van de eerste albums die daarmee is opgenomen. Zappa maakte direct volop gebruik van de mogelijkheden die 16 sporen boden ten opzichte van de gangbare 2-, 4- of 8-sporen machines. De drums werden opgenomen op meerdere tracks, opnames werden vertraagd en versneld en de acht tot tien verschillende partijen per nummer van multi-instrumentalist (en ex-MOI) Ian Underwood konden naast elkaar worden opgenomen op meerdere sporen (o.a. piano, orgel, diverse fluiten, klarinet en saxofoon).

Het album opent met Peaches En Regalia, wat (zoals dat zo mooi in het Engels heet) een 'signature track' van Frank Zappa is geworden. Het is een strak gearrangeerd jazz-fusion nummer waarop een versneld afgespeelde Zappa-solo op een 'octave bass' (8 snaren) de show steelt.

Daarna volgt het enige nummer met zang op het album: de bluesrocker Willie The Pimp. Het is niemand minder dan Captain Beefheart die de vocalen voor zijn rekening neemt. Ook violist Don 'Sugarcane' Harris en de gitaarsolo's van Zappa hebben een belangrijke rol in de track.

Kant A sluit af met Son Of Mr. Green Genes en dit is een instrumentale her-interpretatie van het MOI-nummer Mr. Green Genes van Uncle Meat. De verschillen zijn groot zoals je kunt horen en het is ook het enige nummer met uitgebreide hoornarrangementen. 

Little Umbrellas opent Kant B en is vergelijkbaar met Peaches En Regalia. Het daarop volgende, heerlijke uptempo nummer The Gumbo Variations is de langste track van het album en kent onder andere een mooie saxofoon-solo van Ian Underwood en geweldige vioolpartijen van Don 'Sugarcane' Harris. Afsluiter It Must Be A Camel is een rustiger, maar ritmisch gecompliceerd nummer waarin ook de melodie af en toe sprongetjes maakt. Jean-Luc Ponty speelt viool op het nummer en zal ook daarna regelmatig bij Zappa-opnames opduiken. Ook maakte Ponty een heel mooi album onder de titel King Kong: Jean-Luc Ponty Plays The Music Of Frank Zappa.

Hot Rats is zowel bij fans als critici een hoog gewaardeerde favoriet en ook ik krijg er nooit genoeg van. Tijdens de sessie werd ook nog het nummer Bognor Regis opgenomen. Hoewel bedoeld als b-kant van een single is het nummer nooit officieel verschenen. Ook Twenty Small Cigars werd tijdens de Hot Rats sessie opgenomen, maar dit nummer verscheen pas een jaar later op het album Chunga's Revenge.

Toen Hot Rats in 1987 op CD verscheen maakte Frank Zappa daarvoor een nieuwe mix, waarbij The Gumbo Variations zelfs vier minuten langer werd. Bij latere heruitgaven is de originele mix weer in ere hersteld, maar luister ook de 1987-versies van Peaches En RegaliaWillie The PimpSon Of Mr. Green GenesLittle Umbrellas en It Must Be A Camel om de verschillen te horen. 

© 2018 TTZL


Officiële website: Frank Zappa
Wikipedia EN: Frank Zappa
Wikipedia NL: Frank Zappa

YouTube: Peaches En Regalia [1969 original mix]
YouTube: Willie The Pimp [1969 original mix]
YouTube: Son Of Mr. Green Genes [1969 original mix]
YouTube: Little Umbrellas [1969 original mix]
YouTube: The Gumbo Variations [1969 original mix]
YouTube: It Must Be A Camel [1969 original mix]

YouTube: Mr. Green Genes ['Uncle Meat' (1969), The Mothers Of Invention]
YouTube: Bognor Regis
YouTube: Twenty Small Cigars

YouTube: Peaches En Regalia [1987 remix]
YouTube: Willie The Pimp [1987 remix]
YouTube: Son Of Mr. Green Genes [1987 remix]
YouTube: Little Umbrellas [1987 remix]
YouTube: The Gumbo Variations [1987 remix]
YouTube: It Must Be A Camel [1987 remix]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten