Zoeken in deze blog

zaterdag 12 januari 2019

#322: Wargasm - Why Play Around? (1988)

De late jaren tachtig waren een feest voor liefhebbers van thrash metal, het subgenre waarin de agressie- en tempo-knoppen nog net even iets verder worden opengedraaid. Thrash metal klassiekers verschenen bij bosjes: Metallica's Kill 'Em All, Ride The Lightning en Master Of Puppets, Megadeth's Killing Is My Business... and Business Is Good! en Peace Sells... but Who's Buying?, Anthrax' Spreading The Disease en natuurlijk Slayer's Reign in Blood.

In het kielzog van die bekende groepen en hun albums volgden vele andere bands die veel minder bekend geworden zijn. Vaak is dat terecht omdat het slechte kopieën waren van eerder genoemde bands. Maar af en toe glipt er een album tussendoor dat veel meer aandacht verdient had. Why Play Around? van Wargasm is zo'n album.

Dit trio uit Boston bestaat uit de broers Spillberg (Rich op gitaar en Barry op drums) en bassist/zanger Bob Mayo. Wargasm ontstond in 1986 uit eerdere bands Overkill en Maniac en bracht in 1988 hun debuutalbum Why Play Around? uit.

Het album opent met Wasteland waarop Rich meteen laat horen geweldige riffs te kunnen produceren en dat hij een ondergewaardeerde thrash metal gitarist is. De reden dat Rich kan excelleren ligt aan het geweldige fundament dat Barry en Bob leggen en het geheel wordt afgemaakt door Bob's sterke vocalen. 

Revenge opent daarna ook alweer met zo'n heerlijke riff en ontwikkelt zich tot een absoluut topnummer in het genre. En het gaat maar door! Bullets & Blades is goed, zombietrack Undead heeft een heerlijk creepy intro voordat het losbarst. Alleen de laatste track van kant A, Merritt's Girlfriend, weet niet echt te verrassen.

Kant B opent met de headbanger Sudden Death en de laatste twee tracks van deze plaatkant contrasteren mooi. Het rustige Le Cou Cou is een bewerking voor gitaar van het stuk voor klavecimbel Le Coucou van Louis-Claude d'Aquin. Direct daarop volgt de afsluiter en het heftigste nummer van het album Humanoid

Tussen dat alles ingeklemt zit het hoogtepunt van het album, het nummer dat dezelfde naam draagt als de band: Wargasm. Na een kort rustig intro volgt een log zwaar ritme waarover bas en gitaar metal-lagen leggen. Al snel gaat het ritme nog verder omhoog en in de negen minuten daarna ontvouwt zich een metal-meesterwerkje doorspekt met tempo-wisselingen en muzikale vondsten.

Opnieuw luisterend naar het hele Why Play Around? album van Wargasm kan ik niet anders dan concluderen dat dit een fantastisch thrash metal album is en dat het veel meer aandacht en waardering verdient dan het tot nu toe heeft gekregen.

© 2019 TTZL



Facebook: Wargasm
Wikipedia DE: Wargasm

YouTube: Why Play Around? [album]

YouTube: Wasteland
YouTube: Revenge
YouTube: Bullets & Blades
YouTube: Undead
YouTube: Merritt's Girlfriend
YouTube: Sudden Death
YouTube: Wargasm
YouTube: Le Cou Cou
YouTube: Humanoid

YouTube: Le Coucou [Louis-Claude d'Aquin]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten