Zoeken in deze blog

zondag 21 april 2019

#336: Massive Attack - Unfinished Sympathy (1991)

Door een Eerste Paasdag die wordt overschaduwd door de weerzinwekkende bomaanslagen die plaats hadden op Sri Lanka schoot ineens de groepsnaam Massive Attack in mijn gedachten. Immers niet alleen door middel van de groepsnaam, maar ook in hun eigen geschiedenis is er een link met oorlog en geweld.

Toen de groep de tweede single van hun debuutalbum Blue Lines wilden uitbrengen was de Golfoorlog aan de gang. Om te voorkomen dat hun prachtige gekwelde liefdeslied vanwege de groepsnaam van de radio geweerd zou worden werd ervoor gekozen de naam tijdelijk in te korten tot Massive

Unfinished Sympathy kwam dus wel op de radio en werd een grote hit (in Nederland zelfs een nummer 1 notering). Het nummer was voor velen een eerste kennismaking met het nieuwe genre trip hop dat ontstond in Bristol in de UK. In dit genre worden hip hop en electronica gecombineerd in een laag tempo tot geen van beiden meer herkenbaar is. Door het toevoegen van funk, dub, soul, psychedelia, R&B en house-invloeden ontstond een hele nieuwe muziekvorm. Sommige trip hop heeft een hoog experimenteel gehalte (denk aan Portishead, Tricky, Lamb of DJ Spooky).

Unifinished Sympathy begint nog vrij traditioneel, maar al snel komen er steeds meer elementen bij die een wat vervreemdende atmosfeer creëren. In combinatie met de prachtige vocalen van Shara Nelson en zeer effectieve koortjes wordt een tijdloos nummer gecreëerd. De videoclip voor het nummer heeft ook zeker bijgedragen aan het succes. Regisseur Baillie Walsh nam de clip op in één enkel, onafgebroken 'shot'. We zien zangeres Shara Nelson door Los Angeles wandelen, schijnbaar onbewust van haar omgeving en mijmerend over haar verlangen. 

Op het album Blue Lines staan nog veel meer prachtige nummers (Safe From Harm, One Love, Daydreaming om er maar een paar te noemen) en ook de andere albums zijn bijna zonder uitzondering aanraders. 

Het absoluut favoriete Massive Attack album van mij is Mezzanine uit 1998 met nummers als Angel, Inertia Creeps en Teardrop. Dat laatste nummer wordt gezongen door Elizabeth Fraser (van Cocteau Twins) en ik krijg bij iedere draaibeurt nog steeds kippenvel. De '20th Anniversary Edition' van Mezzanine mag dan al een paar keer zijn uitgesteld, hij lijkt er nu toch echt aan te komen en dat stemt mij dan ook heel vrolijk.

© 2019 TTZL


Officiële website: Massive Attack
Wikipedia EN: Massive Attack
Wikipedia NL: Massive Attack

YouTube: Unfinished Sympathy [clip]

YouTube: Unfinished Sympathy (Nellee Hooper mix)
YouTube: Unfinished Sympathy (Paul Oakenfield mix)
YouTube: Unfinished Sympathy (Paul Oakenfield instrumental mix)

YouTube: Safe From Harm [clip]
YouTube: One Love
YouTube: Daydreaming [clip]
YouTube: Angel [clip]
YouTube: Inertia Creeps [clip]
YouTube: Teardrop [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten