Zoeken in deze blog

zondag 28 april 2019

#337: Robert Scott Thompson - The Silent Shore (1996)

Een paar jaar geleden kwam ik de naam Robert Scott Thompson tegen in een artikel over ambient muziek. Naast bekende namen als Aphex Twin, Brian Eno, Robert Fripp, Tetsu Inoue, Bill Laswell, Pete Namlook, Vidna Obmana en Robert Rich werd Thompson ook nadrukkelijk vermeld als maker van grootse ambient. Dat wekte natuurlijk mijn nieuwsgierigheid.

Thompson bleek een 'Professor of Music Composition' te zijn aan de Georgia State University in Atlanta. Hij componeert zowel elektro-akoestische als computermuziek naast kamermuziek voor ensembles en orkesten en avant-garde en experimentele muziek. En hij maakt dus ook ambient werken.

Gebaseerd op lovende recensies en YouTube besloot ik een paar albums aan te schaffen, waaronder The Silent Shore. Ik moet zeggen dat de recensies niet overdreven waren. 

Het album is uit 1996, maar klinkt zijn tijd ver vooruit. Er zijn nog wel degelijk donkere drones te horen, maar deze worden afgewisseld met atmosferische en pastorale penseelstreken en op die manier gecombineerd tot een nieuw geheel. Een stijl die later zou worden overgenomen door andere ambientmakers. 

Thompson is zich overigens zeer bewust van die twee sferen en vermeld op de hoes ook twee alternatieve afspeelvolgorden die de sferen isoleren: 'Opaques' (15-2-1-12-10-11-13-14) en 'Translucent' (4-3-6-7-5-9-10-8). De track die in beide volgorden voorkomt is dus een combinatie van de twee sferen.

Voorbeelden van 'Opaques' zijn Painting Evening Across The Sky en het prachtige Floe. Voorbeelden van 'Translucent' zijn Spirare en Erin Outback. In dit soort nummers zijn ook de avant garde en experimentele kanten van Thompson te herkennen. In The Fragrance Of Soul en komen beide sferen mooi samen.

De losse nummers luisteren is natuurlijk prima, maar het werkt beter als je het hele album The Silent Shore afspeelt. Dat was voorheen nog best een uitdaging, want probeer maar eens muziekwinkel in te lopen en te vragen waar de albums van Robert Scott Thompson staan. Zelfs via bol.com is het vrijwel onmogelijk! 

Gelukkig is er tegenwoordig bandcamp waar je alles van Thompson kunt aanschaffen, zowel op CD als downloads. The Silent Shore kost bijvoorbeeld maar 7 dollar in digitale vorm (in CD-kwaliteit!) en dat is geen geld voor dit prachtwerk.

© 2019 TTZL


Officiële website: Robert Scott Thompson
Wikipedia EN: Robert Scott Thompson

YouTube: The Silent Shore [album]


YouTube: Painting Evening Across The Sky
YouTube: Floe
YouTube: Spirare
YouTube: Erin Outback
YouTube: The Fragrance Of Soul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten