Zoeken in deze blog

zondag 7 april 2019

#334: Stewart Copeland - The Rhythmatist (1985)

Na hun laatste concert in maart 1984 in Australië kondigde The Police een sabbatsperiode aan die, op enige korte onderbrekingen na, tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit betekende dat de leden van The Police hun eigen weg konden gaan. Voor drummer Stewart Copeland betekende dat een pelgrimage naar Afrika, op zoek naar de wortels van ritme.

Het resultaat is een film en een soundtrack, beide onder de titel The Rhythmatist. Het is niet het eerste solowerk van Copeland, want al eerder bracht hij muziek uit als zijn alter-ego Klark Kent (zie blog #151) en nog tijdens de actieve periode van The Police maakte hij de prachtige filmmuziek voor Francis Ford Coppola's film Rumble Fish.

Op The Rhythmatist combineert Copeland traditionele Afrikaanse muziek en zang, veldopnamen van dieren en natuur, experimentele en geïmproviseerde drums en zijn eigen experimentele muziekstijl (die we al kenden van Klark Kent zijn de door hem geschreven nummers voor The Police). Het album heeft ook een prachtige hoes met een foto van een Afrikaanse stam. De Amerikaanse heeft een wat minder spannende foto van Copeland (met een veldmicrofoon), net als de foto op de hoes van de geremasterde heruitgave.

Het levert mooie instrumentale nummers op als Brazzaville, Coco, Samburuu Sunset, Gong Rock en Franco. Het voorlaatste nummer van het album, Serengeti Long Walk, kent een opvallende tweedeling. Na een eerste uptempo helft kent het nummer een drumbreak waarna het tempo zo ongeveer halveert en Copeland een tekst over de muziek declameert over het leven in Afrika. In het laatste nummer horen we Copeland ook zingen, samen met Ray Lema, een zanger uit Zaïre. Het nummer lijkt wel alle invloeden uit de vorige nummers samen te ballen.

Op het album kwam Lema trouwens al eerder voorbij in de door hem samen met Copeland geschreven nummers Koteja (Oh Bolilla)Liberte en Kemba. Het zijn drie sterke nummers met heerlijke vocalen waarvan vooral het laatstgenoemde nummer me erg bevalt.

Naast de sterke soundtrack is ook de film het bekijken waard. Tot voor kort bestond er alleen een VHS video-versie uit 1985, maar sinds augustus 2017 is de film gratis te bekijken (en downloaden) via vimeo.com

© 2019 TTZL


Officiële website: Stewart Copeland
Wikipedia EN: Stewart Copeland
Wikipedia NL: Stewart Copeland

YouTube: 
Koteja (Oh Bolilla)
YouTube: Brazzaville
YouTube: Liberte
YouTube: Coco
YouTube: Kemba
YouTube: Samburu Sunset
YouTube: Gong Rock
YouTube: Franco
YouTube: Serengeti Long Walk
YouTube: African Dream

YouTube: Rumble Fish [soundtrack]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten