Zoeken in deze blog

zondag 31 maart 2019

#333: The Walker Brothers - Everything Under The Sun (2006)

En opnieuw kwam de man met de zeis langs! Deze keer voor Scott Walker die afgelopen week op 76-jarige leeftijd overleed. De man met de mooie baritonstem werd halverwege de jaren zestig bekend als onderdeel van The Walker Brothers. De groep maakte onderdeel uit van de zogenaamde British Invasion, toen Britse groepen op grote schaal doorbraken in de Verenigde Staten (denk aan The Beatles, The Rolling StonesThe WhoThe Kinks, The Dave Clark Five, Herman's HermitsThe ZombiesThe Hollies en The Animals).

Alleen waren The Walker Brothers niet Brits, waren het geen broers en heetten ze geen van allen 'Walker'. Scott Engel, John Maus en Gary Leeds kwamen uit Californië en waren in 1965 naar Engeland vertrokken in een poging om het daar te gaan maken. Dat lukte wonderwel, want al in april 1986 hadden ze met hun tweede single Love Her een top 20 hit te pakken. Dit was ook het eerste nummer waarop Scott, en niet John, de lead vocals voor zijn rekening nam en dat zou voortaan zo blijven. Voor hun derde single coverden ze een nummer van het befaamde songschrijversduo Burt Bacharach en Hal David: Make It Easy On Yourself. Het werd een nummer 1 hit. 

De stijl paste als gegoten en The Walker Brothers zouden bekend worden met orchestrale ballads, geïnspireerd door The Righteous Brothers, Tony Bennett en Frank Sinatra, maar ook Jacques Brel zoals Scott zou aantonen met zijn solo-versie van Jackie.

Van 1965 tot 1967 waren The Walker Brothers met name in Engeland ware pop-idolen. Ze scoorden hits met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, (Baby) You Don't Have To Tell Me, Another Tear Falls, Deadlier Than The Male, Stay With Me Baby en Walking In The Rain. De hectische ontwikkelingen in de popmuziek in 1967 betekenden het einde van de The Walker Brothers. Hun stijl was ineens passé.

Scott bouwde daarna met name in de UK succesvolle solo-carrière op en maakte een viertal zeer hoog gewaardeerde albums (Scott, Scott 2, Scott 3Scott 4). Toen het ook solo minder ging kwam er een reünie van The Walker Brothers en werd in 1975 een nieuw album uitgebracht. Het titelnummer No Regrets werd een flinke hit, maar het bleek slechts een kleine opleving. Toch bleef The Walker Brothers een grote naam in de popmuziek.

Bovenstaande nummers en al hun andere werk werd verzameld op de 5CD-box Everything Under The Sun (The Complete Recordings) die zeer de moeite waard. Ook aanbevolen is het verzamelde vroege solowerk van Scott Walker, 5 Classic Albums


© 2019 TTZL


Wikipedia EN: The Walker Brothers
Wikipedia NL: The Walker Brothers

YouTube: Love Her

YouTube: Make It Easy On Yourself
YouTube: Jackie [Scott Walker]
YouTube: The Sun Ain't Gonna Shine Anymore [clip]
YouTube: (Baby) You Don't Have To Tell Me
YouTube: Another Tear Falls
YouTube: Deadlier Than The Male
YouTube: Stay With Me Baby
YouTube: Walking In The Rain
YouTube: No Regrets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten