Zoeken in deze blog

zondag 10 maart 2019

#330: Johan Timman - Trip Into The Body (1981)

Synthesizermuziek heeft ook in Nederland een grote en trouwe schare fans. Artiesten als Kraftwerk, Tangerine Dream, Klaus Schulze en Jean Michel Jarre zijn ook in ons land populair. Desondanks zijn er weinig Nederlandse artiesten die bekend zijn geworden met dit genre. 

Natuurlijk, we hebben Nova gehad met de nummer één hit Aurora en ook Peru (waar dezelfde mensen achter zitten) werd redelijk bekend. Ook Ad Visser, Future World Orchestra en recenter Ron BootsGert Emmens, Bas Broekhuis en Phrozenlight zijn Nederlandse artiesten die met hun muziek de liefhebbers hebben bereikt.

Toch is er één Nederlandse plaat die er wat mij betreft bovenuit steekt en dat is Trip Into The Body van Johan Timman uit 1981. Timman speelt in de jaren zestig en zeventig in bands als The John Breughel Four,  Soft PillowThink Tank en Innerminit. Hij werkte ook als sessiemuzikant en werd in 1981 door Fleet Music in de gelegenheid gesteld om een solo-album op te nemen. 

Vrij snel na het uitkomen van het album hoorde ik het bij een vriend van me en was er geen twijfel, dat album moest ik ook hebben! Ik heb de LP gekocht en grijs gedraaid. Ook na bijna veertig jaar klinken nummers als Trip Into The BodyThe Blood (The March Of The White And The Red Corpuscles)The White Blood Cells And The AntiBodies (Look Out For The Killer), The Hemoglobine en Inside The Tympanic Cavity nog steeds geweldig. Het zijn rijk gearrangeerde nummers met een mooie opbouw en ze zijn voldoende avonturrlijk om het spannend te houden.

The Brain en The Heart zijn lichtvoetiger en hebben melodieën die meer richting pop gaan. Hetzelfde geldt voor The Lungs, dat vooraf gegaan wordt door het prachtige The Windpipe, en afsluiter Hearing (Ocean Of Sound)

Er is één element van het album dat wel wat gedateerd aandoet en dat is het veelvuldige gebruik van de vocoder. Op veel tracks wordt dit gelukkig spaarzaam ingezet, alleen in de afsluiter Hearing (Ocean Of Sound) is er iets te veel gebruik van gemaakt naar mijn smaak. Dat neemt echter niet weg dat ik het album nog steeds en regelmatig met veel plezier beluister. Gelukkig is het album nog steeds verkrijgbaar, sinds 2006 in een geremasterde versie met een bonustrack.

Er is al jaren sprake van een nieuw album van Johan Timman ('The Cerebral Symphony'). Hij schreef hier zelf over in een reactie op een blog in 2005 en en in 2009 en 2013 op Twitter. Hopelijk komt het er ooit nog van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten