Zoeken in deze blog

zondag 24 maart 2019

#332: Dick Dale - Tribal Thunder (1993)

Deze week overleed Dick Dale, "The King Of The Surf Guitar", op 81-jarige leeftijd. Zijn bijnaam verdiende hij als uitvinder van het karakteristieke geluid van de surfmuziek in 1961. De invloeden van muziek uit het Midden-Oosten zijn waarschijnlijk terug te voeren op de Libanese wortels van de familie aan zijn vaders kant.

Ook zijn manier van spelen is fameus, omdat hij zijn snaren andersom gespannen had: van hoog naar laag. Dit kwam doordat hij als linkshandige op een (omgedraaide) rechtshandige gitaar was begonnen te spelen. Toen hij later op een linkshandige gitaar ging spelen behield hij de volgorde van de snaren.

Dale organiseerde begin jaren zestig dansavonden voor surfers in een lokale ijssalon en trad daar ook op. Toen de aanloop teveel werd voor de ijssalon huurde hij de Rendezvous Ballroom in Balboa (Californië) af met een capaciteit van 3000 mensen. Die avonden werden een groot succes en tijdens zijn optredens ontstond ook zijn unieke geluid.

In 1961 bracht hij Let's Go Trippin' uit als Dick Dale & His Del-Tones en dat wordt beschouwd als het eerste echte surfnummer. Nummers als Jungle Fever en Surf Beat vestigden zijn reputatie, maar zijn echte 'signature tune' werd Miserlou

Dick Dale werkte ook nauw samen met gitarenbouwer Leo Fender en testte regelmatig nieuwe apparatuur, zowel gitaren als versterkers en luidsprekers. Hij speelde veel luider dan gebruikelijk was in die tijd en dat leverde hem ook de bijnaam "Father of Heavy Metal" op. 

De populariteit van de surfmuziek was maar tijdelijk. De invasie van Britse groepen midden jaren zestig maakte er een einde aan, hoewel Dick Dale bleef optreden. Gedwongen door ziekte trok hij zich voor lange tijd terug uit de muziek, maar in 1993 maakte hij een glorieuze comeback met het album Tribal Thunder

Het album opent met Nitro en dat nummer geeft alles wat de titel belooft. Na The New Victor, Esperanza en Shredded Heat volgt een tweede hoogtepunt van het album: Trail Of Tears. Na een geweldig drumintro volgt een heerlijk rustpuntje op het album waarmee Dale laat horen dat hij ook geweldig kan spelen als het niet op topsnelheid gaat.

Na de Duke Ellington-klassieker Caravan volgen The Eliminator, het melancholieke Speardance en het tweeluik Hot Links: Caterpillar Crawl/Rumble. En echt, er zit geen zwak nummer tussen. Na het ritmisch gedreven The Long Ride volgt weer een hoogtepunt met het titelnummer Tribal Thunder. Het nummer is net zo'n herkenbaar nummer als Miserlou, dat in een akoestische versie op het album staat als verborgen bonustrack.

In 1994 gebruikte Quentin Tarantino het nummer Miserlou in zijn film Pulp Fiction en dat gaf Dick Dale een heel nieuw publiek en hernieuwde populariteit. Daardoor kon hij blijven optreden en de kosten voor zijn vele medische problemen blijven betalen. Uiteindelijk werden hart- en nierproblemen hem fataal.


© 2019 TTZL



Officiële website: Dick Dale
Wikipedia EN: Dick Dale
Wikipedia NL: Dick Dale

YouTube: Nitro
YouTube: The New Victor
YouTube: Esperanza
YouTube: Shredded Heat
YouTube: Trail Of Tears
YouTube: Caravan
YouTube: The Eliminator
YouTube: Speardance
YouTube: Hot Links: Caterpillar Crawl/Rumble
YouTube: The Long RideYouTube: Tribal Thunder
YouTube: Miserlou (acoustic)

YouTube: Let's Go Trippin' [1961]
YouTube: Jungle Fever [1961]
YouTube: Surf Beat [1962]
YouTube: Miserlou [1962]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten