Zoeken in deze blog

zaterdag 27 juni 2020

#398: Venom - Manitou (1984)

Venom (opgericht in 1978) is een metal trio uit Newcastle dat tegen het einde van de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) in 1981 haar debuutalbum uitbrachtAlhoewel ik behoorlijk veel groepen van de NWOBHM volgde (zoals GirlschoolIron MaidenSaxonTygers Of Pan Tang, Def Leppard) is Venom nooit echt in mijn vizier gekomen. 

Dat heeft wellicht te maken met Manitou, hun 12" EP uit 1984. Ik heb deze ooit goedkoop aangeschaft, maar het werd geen plaat die vaak op mijn draaitafel belandde. Dat ligt niet zozeer aan de track Manitou zelf, want dat nummer kent een gaaf intro met zang ondersteund door 'tribal drums' (dat ook in de coupletten terugkomt) en de refreinen bestaan uit lekker stuwende metal. 

De nummers op B-kant doen die benaming helaas eer aan. Zowel Woman als Dead Of The Night zijn rommelig en gewoon niet best. Dat deed mij niet verlangen naar meer Venom. Dat bleek echter een vergissing. Terugkijkend blijkt het debuutalbum Welcome To Hell een goed album te zijn dat invloed heeft uitgeoefend op wat wij nu subgenres als thrash metal en extreme metal noemen. Het tweede album Black Metal is zo mogelijk nog beter en gaf zelfs de naam aan het subgenere Black Metal.

Na het tevens prima derde album At War With Satan (al verschillen de meningen over het 20 minuten durende titelnummer) verscheen de non-album 12" EP Manitou en die luidde een mindere fase in. Het vierde en vijfde album waren duidelijk van lagere kwaliteit en het originele trio Conrad "Cronos" Lant (bas, zang), Anthony "Abaddon" Bray (drums) en Jeffrey "Mantas" Dunn (gitaar) spatte uit elkaar. Eerst vertrok Cronos en toen die na een paar jaar terugkeerde vertrokken op hun beurt Abaddon en Mantas een paar jaar later. Venom bestaat nog steeds als trio met Cronos aan het roer, maar zo goed als bij de eerste drie albums is het niet meer geworden. 

© 2020 TTZL


Officiële website: Venom
Wikipedia EN: Venom
Wikipedia NL: Venom

YouTube: Manitou
YouTube: Woman
YouTube: Dead Of The Night

YouTube: Welcome To Hell [album]
YouTube: Black Metal [album]
YouTube: At War With Satan [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten