Zoeken in deze blog

zondag 7 juni 2020

#395: Echo & The Bunnymen - Shine So Hard (1981)

Echo & The Bunnymen behoort tot mijn favoriete Britse bands en met name hun eerste vijf albums uit de periode 1980-1987 (CrocodilesHeaven Up HerePorcupineOcean Rain en Echo & The Bunnymen) zijn mij dierbaar. Het werd daarom de hoogste tijd om eens een blog aan ze te wijden.

Hun verhaal start in 1978 als zanger/gitarist Ian McCullouch, na een aantal andere bandjes, met gitarist Will Sergeant en bassist Les Pattison een band begint. In het begin maken de drie nog gebruik van een drummachine en wordt de single The Pictures On My Wall opgenomen. Al snel wordt drummer Pete de Freitas het vierde bandlid (die als gevolg van een motorongeluk sinds 1989 deel uitmaakt van de 27 Club) en wordt het nummer voor het album Crocodiles opnieuw opgenomen als Pictures On My Wall.

Het album wordt door pers en publiek goed ontvangen, maar desondanks wil het met de singles nog niet erg lukken. Daar komt in april 1980 (een maand voor het verschijnen van het tweede album Heaven Up Here) verandering in als de sterke 12" live-EP Shine So Hard verschijnt. Op de hoes staat "Excerpts from the Original Soundtrack" en dat bleek te verwijzen naar de korte film Shine So Hard die 500 gelukkigen op VHS konden bemachtigen met een voucher die ze kregen bij een concert.

De EP bevat twee nummers van het debuutalbum. De live-versie van Crocodiles ligt qua sfeer dicht bij de studioversie van Crocodiles, maar is bijna twee keer zo lang. All That Jazz wordt een fractie sneller gespeeld dan de studioversie van All That Jazz die ook wat meer 'ruimte' in de instrumentatie heeft.

De andere twee nummers komen van het dan nog te verschijnen tweede album. Zimbo heet op het album All My Colours en die studioversie is een heel stuk trager dan de live-versie. Het nummer kent een Afrikaans aandoend drumpatroon wat ook goed naar voren komt in een versie met The Drummers Of Burundi op het WOMAD Festival 1982: Zimbo (All My Colours). De andere track is Over The Wall en ook deze live-versie is sneller en ook wat puntiger en scherper dan de wat ijle en atmosferische studioversie van Over The Wall

De Shine So Hard EP is belangrijk geweest voor het doorbreken van de band naar het grote publiek en zou de eerste van vele Top 40 noteringen betekenen voor Echo & The Bunnymen

© 2020 TTZL


Officiële website: 
Echo & The Bunnymen
Wikipedia EN: 
Echo & The Bunnymen
Wikipedia NL: Echo & The Bunnymen

YouTube: Crocodiles
YouTube: Zimbo
YouTube: All That Jazz
YouTube: Over The Wall

YouTube: Shine So Hard [korte film]

YouTube: The Pictures On My Wall [single, 1979]
YouTube: Pictures On My Wall [studioversie op 'Crocodiles', 1980]
YouTube: Crocodiles [studioversie op 'Crocodiles', 1980]
YouTube: All My Colours [studioversie van 'Zimbo' op 'Heaven Up Here', 1981]
YouTube: Zimbo (All My Colours) [live-versie op WOMAD 1982]
YouTube: All That Jazz [studioversie van 'Crocodiles', 1980]
YouTube: Over The Wall [studioversie van 'Heaven Up Here', 1981]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten