Zoeken in deze blog

zondag 14 juni 2020

#396: The Prime Movers - Dark Western Night (1986)

Soms kom ik platen tegen in mijn collectie die ik eerst weer eens moet draaien om te weten hoe ze klinken. De dubbele 12-inch Dark Western Night van The Prime Movers was er zo eentje. Het zal waarschijnlijk een uitverkoopje zijn geweest eind jaren tachtig/begin jaren negentig en zo'n mooie gele vinylplaat als bonus bij de single is dan moeilijk te weerstaan.

Een Google-zoekopdracht is meestal voldoende om de hele doopceel van een band te lichten, maar hier was dat toch net iets meer werk. Het blijkt te gaan om een band uit Sierra Madre, California die in de jaren tachtig twee albums uitbracht, Museum (1984) en "Spooked" (1988). Albums die je overigens wel kunt vinden op Spotify, net als hun derde (tot aan 2016 onuitgebrachte) derde album Exposure, al worden ze op Spotify ook verward met de The Prime Movers uit Ann Arbor, Michigan, een band van eind jaren zestig.

Luisterend naar de drie studiotracks op de eerste 12-inch en de twee livetracks op de bonusschijf hoor je een echt jaren tachtig rockgeluid. Het klinkt als een Amerikaans antwoord op Britse bands als U2, Big Country en The Alarm, maar dan met een poptwist á la A Flock Of Seagulls

Gezien dat deze 12-inches werden uitgegeven in 1986 is het opmerkelijk dat er nummers van alle drie de albums op staan. De 'lead track' is Dark Western Night van het tweede album dat pas in 1988 zou verschijnen. Het is een toegankelijk nummer met goed in het gehoor liggende riffs en hooks en het zou niet gek geweest zijn als dit toen een hit was geworden. De tweede track, Lost In Your World, staat op het aanvankelijk niet eens uitgegeven derde album en Museum komt dan weer van het eerste album uit 1984. De versies op YouTube zijn niet exact dezelfde als op de 12-inch (albumversie respectievelijk live-versie), maar ze geven een goed idee.

Op de live 12-inch staan On The Trail van het eerste album en In Touch With You van het tweede album. Live klinkt het allemaal net iets rauwer en dat maakt het voor mij wel wat aantrekkelijker. Al met al is het geen band waarvoor ik direct het internet ga afstruinen op zoek naar de LP's en/of CD's, maar een een keertje de albums streamen zal er zeker van komen.

Het verhaal van The Prime Movers eindigt in 1988 (op wat reünie-optredens na), maar de drie belangrijkste leden doken kort daarna op in een wel heel opmerkelijke Led Zeppelin coverband. Maar daarover volgende week meer...

© 2020 TTZL


Officiële website: The Prime Movers
Wikipedia EN: The Prime Movers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten