Zoeken in deze blog

zondag 5 juli 2020

#399: Stan Ridgway - The Big Heat (1993)

Stan Ridgway zong en speelde van 1977 tot 1983 bij Wall Of Voodoo, een Amerikaanse alternative rock band met post-punk en new wave invloeden. De band brak niet echt groots door, ondanks dat ze een kleine hit hadden met Mexican Radio (waar Gruppo Sportivo nog een leuke cover voor een single van maakte). Na het tweede album, waar die single op stond, hield Ridgway het voor gezien en startte hij een solo-carrière.

Stan Ridgway kwam in mijn vizier door de single Camouflage die in meerdere landen een hit werd in 1983 en in Nederland de 14e plek bereikte in de Top 40. Het nummer vertelt het verhaal van een militair die in 1965 in Vietnam in een lastig parket terecht komt en gered wordt door een andere militair die 'Camouflage' genoemd wordt. Er zitten allerlei onwerkelijke elementen in het verhaal en als die geredde militair terugkomt in zijn kamp volgt de climax. Ik kocht de CD en de lange versie van Camouflage die daarop staat is nog beter.

Naast een gave om sterke melodieën te schrijven, die ingebed worden in een spannende en soms ongewone instrumentatie, valt Ridgway vooral op door zijn sterke, beeldende teksten. Het zijn korte verhalen in een muzikale vorm gegoten. Camouflage is daar een voorbeeld van, maar er staan er veel meer op zijn debuutalbum The Big Heat

Zo schetst het titelnummer The Big Heat een privé-detective-achtige setting met bijbehorende film noir sfeer in de muziek. Na de wat zwartgallige toekomstvisie van "ieder voor zich" in Pick It Up (And Put It In Your Pocket) volgt de melancholieke blik in het nachtleven in Can't Stop The Show.

Het lichtvoetige Walkin' Home Alone en het lekker tegendraadse Twisted zijn prima nummers, maar de resterende drie tracks zijn mijn favorieten. In het uptempo Pile Driver wordt op ironische wijze de alsmaar voortrazende projectontwikkeling tegen het licht gehouden terwijl het geluid van de heimachine als ritme-element wordt gebruikt. In Salesman vertelt een handelsreiziger over zijn avonturen 'on the road' en ook hier is het, naast de teksten en de muziek, de voordracht van Stan Ridgway die het nummer naar een hoger niveau tilt.

Mijn absolute favoriet is het manische Drive She Said waarin een taxichauffeur langzaam beseft dat de vrouw die hij vervoert zijn taxi als een 'getaway car' gebruikt. Hij heeft een kort visioen waarin hij hun tweeën op een tropisch eiland ziet, maar het loopt natuurlijk anders af...

Er zijn van die albums die je na vele jaren en nog veel meer draaibeurten nog iedere keer weten te boeien. The Big Heat van Stan Ridgway is er voor mij zo'n plaat en gelukkig heeft hij na dit album nog veel meer mooie platen gemaakt. 

Bij het beluisteren van de tracks kun je teksten meelezen op deze fansite.

© 2020 TTZL


Officiële website: Stan Ridgway
Wikipedia EN: 
Stan Ridgway
Wikipedia NL: Stan Ridgway

YouTube: Camouflage (single versie)
YouTube: Camouflage 
YouTube: The Big Heat
YouTube: Twisted
YouTube: Pile Driver
YouTube: Salesman
YouTube: Drive She Said

YouTube: Mexican Radio [Wall Of Voodoo]
YouTube: Mexican Radio [Gruppo Sportivo]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten