Zoeken in deze blog

zondag 12 juli 2020

#400: Frank Zappa - Francesco Zappa (1984)

Aan het begin van de jaren tachtig bracht Frank Zappa een aantal klassiek georiënteerde albums uit. De eerste was London Symphony Orchestra, Vol I in juni 1983 (in september 1987 volgde Vol II) en in augustus 1984 Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger waarop de beroemde Franse dirigent Pierre Boulez het Ensemble InterContemporain door drie Zappa-composities loodst. Frank Zappa vertolkt daarnaast op de synclavier vier eigen composities (als 'The Barking Pumpkin Digital Gratification Consort').

Onder diezelfde noemer verschijnt in november 1984 het album Francesco Zappa. Het is Zappa's vertolking op de synclavier van werken van de Italiaanse componist Francesco Zappa die in de tweede helft van de 18e eeuw zijn bloeiperiode had. Zo staat althans te lezen op de hoes en in het humoristische begeleidende essay 'The Musical Times Of Francesco Zappa' van David Ocker. Eerst werd nog getwijfeld of deze Francesco Zappa wel echt had bestaan, maar later bleek dat toch echt het geval te zijn. Hij speelde cello en componeerde in Italië, Engeland en lange tijd in Den Haag. 

Francesco Zappa komt ook voor in het standaardwerk The New Grove Dictionary of Music and Musicians, een encyclopedie over westerse muziek en musici. Toen Frank Zappa er achter kwam dat in de Grove wel een verwijzing stond naar Francesco, maar niet naar Frank, besloot hij dit op zijn eigen wijze aan te pakken. Hij zocht naar de composities van Francesco, arrangeerde deze voor de synclavier en nam ze op voor een album. 

Het resultaat doet denken aan de beroemde interpretaties van Bach en Beethoven/Rossini door Walter Carlos. Het zijn duidelijk klassieke werken, maar gespeeld op een synthesizer krijgen ze een heel eigen klankenpalet en sfeer. In het begin vervreemdend, maar na verloop van tijd begon het bij mij te wennen en nu kan er echt van genieten. Het hele album bevalt mij, maar als ik toch een paar favorieten moet noemen dan zijn dat Opus I - No. 1 1st movement AndanteOpus I - 2nd Movement Allegro en Opus IV - No. 4 1st Movement Minuetto.

Het is wellicht overbodig om te vermelden, maar inmiddels staan in de Grove zowel Francesco als Frank vermeld. Francesco staat nog wel als eerste, maar dat is puur en alleen vanwege de alfabetische volgorde.

© 2020 TTZL


Officiële website: Frank Zappa
Wikipedia EN: 
Frank Zappa
Wikipedia NL: Frank Zappa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten