Zoeken in deze blog

zaterdag 10 juni 2023

#552: vidnaObmana - The Circuit Abstract (2015)

vidnaObnama (in het begin als Vidna Obmana geschreven) is een alias van de Belgische muzikant Dirk Serries. De term betekent 'optische illusie' in het Servisch en Serries vond het goed passen bij zijn muziek. Vanaf 1984 verschijnen er vele albums van vidnaObmana en alhoewel er ook platen met drone of experimentele muziek tussen zitten, gaat het hierbij veelal om werkstukken van verstilde ambient.


Om een idee te krijgen kun je luisteren naar Memories  Compiled¹ en Memories Compiled² waarop vroege cassette-uitgaven uit 1989-1991 zijn verzameld. Uit 1994 komt The Spiritual Bonding en dat is één van mijn favoriete vidnaObmana albums.

Serries zette in 2007 een punt achter vidnaObmana en ging toen verder onder de alias Fear Falls Burning, onder zijn eigen naam en nog een reeks aan samenwerkingsverbanden met andere artiesten.

Toch verschijnen er sinds 2007 nog wel nieuwe uitgaven van vidnaObmana, zijnde live- en archiefmateriaal. Ook is het Poolse Zoharum bezig met een prachtige serie geremasterde heruitgaven. 

Eén van de meest interessante uitgaven na 2007 is voor mij de uitgave op Record Store Day 2015: The Circuit Abstract.

Het is een enkelzijdige plaat waarop één track van ruim vijftien minuten staat, ook getitled The Circuit Abstract. Wat opvalt aan het nummer is dat het veel meer ritmiek heeft dan je doorgaans bij vidnaObmana hoort, maar onder die ritmiek hoor je wel weer de vertrouwde patronen en verschuivingen daarin die de muziek van vidnaObmana zo kenmerken. Het nummer verdient (vereist, misschien wel) aandachtige beluistering, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Een essentieel onderdeel van de catalogus, wat mij betreft.

De track blijkt al in februari 2000 te zijn opgenomen, maar ik vermoed dat het thematisch nooit paste op een album. Mooi dus, dat op deze manier de muziek vijftien jaar later toch nog het levenslicht heeft gezien. 

Van de vinylversie zijn trouwens nog wat exemplaren beschikbaar bij platenmaatschappij Tonefloat en de track is ook digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

© 2023 TTZL


Wikipedia EN: Vidna Obmana


Spotify: Memories Compiled¹ [compilatie]
Spotify: Memories Compiled² [compilatie]
Spotify: The Spiritual Bonding [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten