Zoeken in deze blog

zondag 18 juni 2023

#553: VA - Alle 13 Goed! (Vaderdag 2023)

De moderne vorm van Moederdag ontstond in 1908 in de Verenigde Staten. Twee jaar later ontstond daar ook de traditie om Vaderdag te vieren. Het duurde wel enige decennia voordat het echt ingeburgerd raakte. Zo werd het gebruik in Nederland pas per 2 oktober in 1937 ingevoerd en in 1948 verplaatst naar de derde zondag van juni. Maar wat heeft dat met een muziekblog te maken, hoor ik u denken!

Nou, ter ere van Vaderdag 2023 heb ik een heus verzamelalbum samengesteld onder de titel Alle 13 Goed! (de fameuze serie albums uit de jaren zeventig en tachtig). Hierop staan nummers die (bijna) allemaal 'Daddy' of 'Father' in de titel hebben: 

  • Boney M - Daddy Cool
    Een nummer zo iconisch, dat een discussie over 'goed' of 'fout' bij voorbaat overbodig is. Eén van de smaakmakers van 1976.
  • Fleetwood Mac - Oh Daddy
    Een albumtrack van Rumours uit 1977, behalve in Japan waar het ook op single uitkwam. Een typische ballad van de hand van Christine McVie, ook door haar prachtig gezongen.
  • Jim Gilstrap - Swing Your Daddy
    In 1975 de verrassende (en enige) hit van deze artiest. Ik word nog steeds vrolijk als het nummer weer eens hoor (ooh bap poo di doo wah oh wap...).
  • Cat Stevens - Father And Son
    Vanaf 1970 had Cat Stevens een aantal topjaren waarin hij het ene mooie album na het andere maakte en ook vele hist scoorde. Zo ook dit mooie midtempo-nummer dat van het Tea For The Tillerman album komt.
  • George Michael - Father Figure
    Van later datum (1987) is deze fraaie ballad waarop met name de koortjes mij nog altijd zeer kunnen bekoren.
  • Chicory Tip - Son Of My Father
    Dit is een Engelse band die slechts één album en een handvol singles heeft gemaakt. Het nummer werd in 1972 een flinke hit (top 10 in NL), is heel aanstekelijk en door het de keyboard hook is het een regelrechte oorwurm.
  • Horace Silver - Song For My Father
    Ik wilde dat deze Alle 13 Goed! een eclectisch geheel zou worden en daarom ook deze prachtige jazzbijdrage uit 1965 van Horace Silver, afkomstig van zijn meest succesvolle album met dezelfde titel.
  • Frank Zappa - Father O'Blivion
    Een iets andere invulling van het begrip 'vader', maar mijn held mocht natuurlijk ontbreken. Afkomstig van zijn topalbum Apostrophe(') uit 1975.
  • Bruce Springsteen - My Father's House
    In blog #5 heb ik mijn enthousiasme voor het ultieme solo-album (gitaar en mondharmonica) Nebraska uit 1982 van Springsteen al eens laten blijken. Dit nummer illustreert prachtig waarom.
  • Eric Clapton - My Father's Eyes
    Eerlijk gezegd ken ik het album waar dit nummer op staat (Pilgrim, 1998), maar dit soulvolle nummer klinkt lekker genoeg om daar eens verandering in aan te brengen.
  • Queen - Father To Son
    Deze track komt van het album Queen II uit 1974, dus nog van vóór de doorbraak. Het is een lekker heftig nummer met veel afwisseling. 
  • Peter Gabriel - Father, Son
    Misschien ook niet heel bekend, dit nummer van Peter Gabriel afkomstig van zijn album OVO uit 2000. Het is de soundtrack voor de Millenium Dome Show en verdient meer aandacht dan het heeft gekregen (naar mijn bescheiden mening).
  • Mike + The Mechanics - The Living Years
    Als een soort van bonus een nummer zonder 'Daddy' of 'Father' in de titel, maar met misschien wel de mooiste tekst over een vader/zoon-relatie. Het staat op het album Living Years uit 1988 en wordt prachtig gezongen door Paul Carrack (zie ook blog #344). Kippenvel.

Fijne vaderdag!

© 2023 TTZL


Spotify: Alle 13 Goed! (Vaderdag 2023) [playlist]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten