Zoeken in deze blog

zondag 4 juni 2023

#551: Nick Cave & The Bad Seeds - Animal X (2013)

In blog #511 heb ik al eens aangegeven wat ik vind van de manier waarop Record Store Day (RSD) zich ontwikkelt. Laat ik daarom maar eens terugkeren naar  20 april 2013 toen ik Animal X (een picture disc 7" single) van Nick Cave & The Bad Seeds kocht. Het nummer verscheen op RSD kort nadat het album Push The Sky Away in februari 2013 was verschenen.

Op dat album versmelt het rauwe, intense geluid van de voorgaande albums met The Bad Seeds met het verstilde geluid van de soundtracks die Cave samen met Bad Seed Warren Ellis maakt (op het moment van schrijven zijn dat er al zeventien).

Tijdens de sessies, die zouden resulteren in het sombere, majestueuze, angstaanjagende en tegelijk kwetsbare album Push The Sky Away, ontstond ook het nummer Animal X. Het nummer paste echter niet mooi bij de andere tracks en viel daardoor buiten de boot. De muziek van is agressiever van toon dan van wat op het album te horen is.

De track was echter te goed om verloren te laten gaan. Daarom werd het als een éénzijdige single uitgebracht op RSD 2013. Op die manier konden we toch kennis maken met dit aparte werk waarop Cave zijn tekst niet zingt maar ritmisch voordraagt. 

En die tekst is een raadselachtige aaneenschakeling van beeldspraken waar iedereen waarschijnlijk een eigen interpretatie aan zal geven:

And he calls out something in a language she doesn't understand
And she put her hand on his stomach, just for the joy of it
But his stomach was where his head was

De combinatie van de muziek en de tekst werkt echter mooi en het is een intrigerend nummer dat mij in ieder geval blijft boeien. 

Gelukkig is het nummer ook verschenen op de B-Sides & Rarities verzamelaar, zodat veel meer mensen ervan kunnen genieten. Die compilatie maakt trouwens duidelijk dat 'b-kantje' in het geval van Cave c.s. geen indicatie is van de kwaliteit van een nummer. Het album staat vol juweeltjes die inderdaad een tweede leven verdienden. 

© 2023 TTZL


Official website: Nick Cave
Wikipedia EN: Nick Cave
Wikipedia NL: Nick Cave

YouTube: Animal X
Spotify: Animal X

Spotify: Push The Sky Away [album]
Spotify: B-Sides & Rarities [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten