Zoeken in deze blog

zaterdag 2 september 2023

#564: Adriano Celentano - Prisencólinensináinciúsol (1972)

De carrière van de Italiaanse muzikant, zanger, componist, acteur en filmmaker Adriano Celentano startte eind jaren vijftig in de rock and roll band van Giorgio Gaber en Enzo Jannicci die muziek maakten die sterk beïnvloed was door de Amerikaanse rock and roll.

Celentano's voorbeelden waren Elvis Presley en de acteur Jerry Lewis. Hij werd ontdekt, kreeg een platencontract en scoorde een paar hits, waaronder het nummer 24.000 Baci uit 1961.

In de jaren daarna werd Celentano een grote naam in Italië en was hij succesvol in de TV- en filmwereld, maar ook in de muziek bleef hij zeer actief. Hij scoorde goed met nummers als La Coppia Piú Bella Del Mondo (1967), Azzurro (1968) en Svalutation (1976).

In Nederland is hij minder bekend, maar scoorde toch twee hits. Het eerder vermelde Azzurro kwam in 1969 tot nummer 28 in de Top 40, maar zijn grootste - en bekendste - hit kwam stond in 1973 negen weken in de Top 40 en reikte tot plaats 6. Dat nummer was Prisencólinensináinciúsol.

Celentano maakte het nummer door een loop te creëren van vier ritmepatronen en dan daaroverheen de tekst te improviseren. Het idee was hierbij niet om een humoristische novelty song te maken, maar om te laten horen hoe Engels (met een Amerikaans accent) klinkt voor mensen die de taal niet goed begrijpen.

De tekst bestaat dan ook geheel uit onzinwoorden die alleen maar als Engels klínken:

In do camo not cius no bai for lov so
Op op giast cam lau ue cam lov ai
Oping tu stei laik cius go mo men
Iu bicos tue men cold dobrei goris
Oh sandei

Ai ai smai sesler
Eni els so co uil piso ai
In de col men seivuan
Prisencolinensinainciusol ol rait

(kijk voor de hele tekst op de Top 40 pagina)

Zelf zei Celentano het volgende over het nummer: "Sinds ik begon met zingen, werd ik erg beïnvloed door Amerikaanse muziek en alles wat Amerikanen deden. Dus op een gegeven moment wilde ik een nummer schrijven dat als thema het onvermogen om te communiceren zou hebben. En om dit te doen, moest ik een nummer schrijven waarvan de tekst niets betekende."

Het is een aanstekelijk nummer geworden waarvan je delen heerlijk kunt meezingen, ook al is het een onzintekst. Kijk ook vooral naar de clip, dan snap je de referentie aan Jerry Lewis ook meteen. Het nummer op de B-kant, Disc Jockey, is een soort mengvorm van een nieuw nummer waar ook delen van  Prisencólinensináinciúsol in zijn verwerkt. Al met al een leuk artefact uit de jaren zeventig.

© 2023 TTZL


Discogs: Adriano Celentano
Wikipedia EN: Adriano Celentano
Wikipedia NL: Adriano Celentano

YouTube: Disc Jockey
Spotify: Disc Jockey

61 YouTube: 24.000 Baci
68 YouTube: Azzurro
72 YouTube: Prisencólinensináinciúsol [clip]
76 YouTube: Svalutation

Spotify: 24.000 Baci
Spotify: Azzurro
Spotify: Svalutation

Geen opmerkingen:

Een reactie posten