Zoeken in deze blog

zondag 16 juni 2013

#32: Donald Fagen - Sunken Condos (2012)



Sinds 1972 vormt Donald Fagen met Walter Becker het fameuze duo Steely Dan, bekend van hits als Do It AgainRikki Don't Lose That Number en Reelin' In The Years. Naast de negen studio-albums die hij met Steely Dan maakte heeft Donald Fagen in die tijd ook vier solo-albums gemaakt waarvan Sunken Condos uit 2012 de meest recente is.

De albums van Donald Fagen liggen behoorlijk in het verlengde van zijn werk met Steely Dan. Qua inhoud is dat prima, maar net als bij sommige latere Steely Dan albums zit er wel een addertje onder het gras. De albums van zowel Donald Fagen als Steely Dan klinken altijd fantastisch omdat er veel aandacht besteed wordt aan de productie. Soms wint echter de technische perfectie het van het gevoel en dreigt het bijna klinisch te worden. 

Op Sunken Condos weet hij die valkuil grandioos te vermijden. We horen de vertrouwde pop/jazz/funk/soul-mengeling, maar dan met veel lucht en ruimte voor de instrumenten en Donald's stem. En wat we vooral ook horen is spelplezier in nummers die duidelijk meer ritme-georiënteerd zijn dan op zijn vorige album.

De opener is Slinky Thing. Hierin vertelt hij over de twijfels van oudere man die een verhouding krijgt met een jongere vrouw. Een lekker jazzy nummer waarin vooral het gebruik van een akoestische bas en glockenspiel opvallen. Een heel sterke opener. 

Memorabilia kent een refrein dat meteen in je hoofd gaat zitten. Het lijkt een heel opgewekt nummer met een mooie trompetsolo van de grote Michael Leonhart totdat je tekst tot je neemt en het blijkt te gaan over iemand die betrokken was bij de nucleaire testen van de VS op de Marshall Islands van 1946-1958. 

In het prijsnummer Weather In My Head gebruikt hij als metafoor de opwarming van de aarde om de chaos en verwarring in zijn hoofd weer te geven:
They may fix the weather in the world
Just like Mr. Gore said
But tell me what's to be done
Lord - 'bout the weather in my head
Dit nummer laat Donald in vocale topvorm horen, kent een geweldige gitaarsolo van Jon Herington en behoort tot het beste dat hij met of zonder Steely Dan heeft gemaakt.

En zo valt er eigenlijk over iets nummer wel iets te vermelden. De prachtige mondharmonica in The New Breed, het lekker stuwende ritme in Miss Marlene of het heerlijke jazzy laidback Planet d'Rhonda.

Dat met name de soul en funk op dit album een prominente rol spelen blijkt uit Out Of The Ghetto, een cover van Isaac Hayes. De vertolking blijft verrassend dicht bij de originele versie, maar heeft toch onmiskenbaar een Donald Fagen-stempel.

Voor mij is Sunken Condos van Donald Fagen één van de beste albums die in 2012 zijn uitgekomen. 

© 2013 TTZL


Officiële website: Donald Fagen

Wikipedia EN: Donald Fagen
Wikipedia NL: Donald Fagen
Youtube: Slinky Thing
Youtube: Memorabilia
Youtube: Weather In My Head
Youtube: The New Breed
Youtube: Miss Marlene
Youtube: Planet d'Rhonda
Youtube: Out Of The Ghetto
Youtube: Out Of The Ghetto [Isaac Hayes]
Youtube: Do It Again [Steely Dan]
Youtube: Rikki Don't Lose That Number [Steely Dan]
Youtube: Reelin' In The Years [Steely Dan]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten