Zoeken in deze blog

zondag 23 juni 2013

#33: John Watts - One More Twist (1982)

John Watts was één van oprichters van de Engelse band Fischer-Z die van 1979-1981 met name in Nederland, België, Duitsland en Portugal successen kende. Het leek dan ook een vreemde zet toen John Watts na het succesvolle derde album Fischer-Z ten grave droeg.

De reden bleek dat hij zich te veel beperkt voelde binnen een groepsverband. Een solo-carrière lag daarom voor de hand. 
N.B. Na twee albums richtte hij echter weer kortstondig een groep op (The Cry) om daarna onder groepsnaam Fischer-Z weer 'solo' verder te gaan met wisselende muzikanten.

In 1982 bracht hij zijn eerste solo-album uit: One More Twist. Het is een album dat nogal in het verlengde ligt van zijn werk met Fischer-Z, al zijn de arrangementen wel anders dan op het voorafgaande Fischer-Z album. Ze zijn ruwer, rauwer en spaarzamer georkestreerd.

Het album opent met de single One Voice. Het werd geen groot succes (in Nederland kwam hij niet verder dan de Tipparade) ondanks dat het een lekker luid nummer is dat opent met een sterke gitaar-riff en beschikt over een meezingbaar refrein.


Direct daarna volgt Lagonda Lifestyle waarin het tempo en volume worden teruggeschroefd. Het is een sterk nummer dat bij momenten verrast. That's Enough For Me had dan weer zo op een Fischer-Z album kunnen staan. Elementen uit art rock, punk en meerstemmige vocalen zorgen voor een lekkere uptempo rocker. In I Know It Know neemt hij dan weer gas terug en voegt lichte reggae-accenten toe.

Het mooiste nummer van het album is Speaking A Different Language. Het begint heel rustig met John Watts die over een eenzame gitaar zijn eerste zinnen declameert. Vervolgens komen langzaam bas, drums en de andere instrumenten erbij. De tekst is nogal associatief en raakt aan onderwerpen als vervreemding, afwijzing en aanpassing.

Niet iedereen spreekt de hoekige, springerige muziek en aparte stem aan. Maar voor wie de muziek van Fischer-Z kan waarderen is dit solo-album van John Watts een veilige keuze.

© 2013 TTZL



Officiële website: John Watts/Fischer-Z

Wikipedia EN: John Watts
Wikipedia NL: Fischer-Z
Youtube: One Voice
Youtube: Lagonda Lifestyle
Youtube: That's Enough For Me
Youtube: I Know It Know
Youtube: Speaking A Different Language

Geen opmerkingen:

Een reactie posten