Zoeken in deze blog

zondag 6 juli 2014

#87: Robert Rich - Somnium (2001)

Zeven hele uren (!) duurt het werkstuk Somnium op deze muziek-DVD van Robert Rich, één van de grote namen in het ambient genre. Sinds 1982 verschijnen er al albums van hem waarvan vele tot de klassiekers in het genre worden gerekend, bijvoorbeeld Trances/Drones (1983), Numena/Geometry (1987/88) en Below Zero (1998).

Hij is echter vooral bekend van de 'Sleep Concerts' die hij in zijn studietijd in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw organiseerde. Voor een publiek van 50 á 60 man in hun zelf meegebrachte slaapzakken bracht hij een mix van geluiden, voorbereide loops en drones en live gespeelde muziek op een zeer laag volume. 

Nu is de term 'Sleep Concert' wat misleidend, want de muziek is niet bedoeld om je in een diepe slaap te brengen. Het idee is meer om een interactie aan je gaan met je onderbewuste terwijl je tussen waken en slapen pendelt en zo je gedachten en dromen te stimuleren. 

Omdat de technische mogelijkheden van LP's en CD's te beperkt waren voor een uren durend muziekstuk duurde het tot 2001 voordat er een fysieke versie van Somnium verscheen. De DVD bood de mogelijkheid om een zeven uur durende studio-versie uit te brengen in een perfecte geluidskwaliteit. Hierdoor kan Somnium nu ook op andere manieren geconsumeerd worden. Het werkt prima als achtergrondmuziek/-geluid bij lezen of studeren, maar kan ook geconcentreerd op een koptelefoon beluisterd worden waarbij je gedachten onherroepelijk de vrije loop nemen.

Luister eens naar een tien minuten durende uitsnede uit het zesde uur van Somnium om een idee te krijgen of duik gelijk in het diepe en onderga de totale zeven uur van Somnium. Luister, slaap, studeer, lees of relax lekker in de wereld van Robert Rich.


© 2014 TTZL


Official website: Robert Rich

Wikipedia EN: Robert Rich
Ambient Music Guide: Robert Rich
Youtube: Somnium [gedeelte uit het zesde uur]
Youtube: Somnium lfull album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten