Zoeken in deze blog

zaterdag 26 juli 2014

#90: New Musik - From A To B (1980)

Voor de verandering deze week eens een pure popplaat. Synth-pop wel te verstaan. Voordat Tony Mansfield bekendheid verwierf als producer van artiesten als a-ha, The B-52's, After The Fire, Mari Wilson en Captain Sensible was hij de voorman van de Engelse band New Musik.

De band produceerde in haar korte bestaan (1977-1982) drie albums. Het debuutalbum From A To B wordt alom gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste albums met elektronische muziek van de jaren 80.

De band is niet cool. Integendeel, ze zien er uit als nerds en de muziek klinkt op het eerste gehoor eenvoudig en hoekig en aan de zang moet je wennen. Pas bij herhaaldelijke beluistering begin je de klankrijkdom en verstopte vondsten te ontdekken. En dan blijken de teksten ook nog rijker te zijn dan je voor mogelijk hield. Het feit dat de groep na ruim dertig jaar nog niet is vergeten geeft aan dat ze meer waren dan zo maar een bandje (de albums zijn in 1994, 2001 en 2011 opnieuw uitgebracht).

Van de tien nummers op het album zijn er vijf op single verschenen, maar alleen het aanstekelijke This World Of Water (clip) haalde in Nederland de Top 40 (5 weken, hoogste positie: #30). Aan de kwaliteit van de nummers kan het niet gelegen hebben want Straight Lines en Sanctuary zijn net zo sterk en hebben allebei een intrigerend intro. On Islands is een heel sfeervol nummer, heeft een iets trager tempo dan de meeste andere nummers en heeft op het einde een gesproken boodschap door een kinderstem wat wonderwel werkt. Het laatste nummer dat op single verscheen is Living By Numbers (clip) dat een mooie tekst over vervreemding heeft.

De keuze van de singletracks had volgens mij ook makkelijk anders uit kunnen vallen, want Science en The Safe Side hadden net zo goed uitgekozen kunnen worden.

Eén van beste nummers van het album is wat mij betreft A Map Of You. Het is het enige nummer waarin het tempo fiks omlaag gaat en waarin een rustieke sfeer mooi contrasteert met een dissonante toetsenpartij. Adventures kent een zangmelodie die af en toe tegen de muziek lijkt in te gaan en is ook prachtig. En dan is er tenslotte nog het aanstekelijke Dead Fish (Don't Swim Home) met een anderhalve minuut durend intro en een mooie tekst over falend leiderschap.

Anywhere en Warp zijn ook goede albums van New Musik, maar From A To B is een regelrechte klassieker in het genre.


© 2014 TTZL


Unofficial website: 
New Musik
Wikipedia EN: New Musik
Youtube: This World Of Water [clip]
Youtube: Straight Lines
Youtube: Sanctuary
Youtube: On Islands
Youtube: Living By Numbers [clip]
Youtube: Science
Youtube: The Safe Side
Youtube: A Map Of You
Youtube: Adventures
Youtube: Dead Fish (Don't Swim Home)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten