Zoeken in deze blog

zondag 10 mei 2015

#131: 10cc - Sheet Music (1974)

Al vanaf midden jaren zestig speelden de bandleden van 10cc samen in diverse bandjes. Eric Stewart, Graham Gouldman, Kevin Godley en Lol Creme waren daarnaast ook al actief als producers van andere artiesten toen ze in 1972 onder de naam 10cc gingen werken. 

In 1973 kwam hun debuutalbum 10cc uit en dit leverde meteen een nummer 1 hit op in de UK met Rubber Bullets en een nummer 2 hit in de UK én Nederland met Donna. Dat laatste nummer is een liefdevolle doo-wop parodie á la Frank Zappa's Cheep ThrillsLove Of My Life of Anyway The Wind Blows.

Het "altijd moeilijke tweede album" werd Sheet Music uit 1974, maar voor 10cc bleek het niet zo'n zware opgave. Sterker nog, ook zelf beschouwen ze het altijd nog als hun beste werk. 

10cc bestond eigenlijk uit twee duo's: Stewart & Gouldman met hun commerciële pop-aanpak en Godley & Creme die meer van de artistieke "art school" methode waren. Maar omdat iedereen met iedereen als duo, trio of kwartet de nummers schreef zijn vaak alle facetten in de nummers aanwezig.

Het album start met The Wall Street Shuffle dat een flinke hit werd, in Nederland kwam het zelfs op nummer 1. Naast de geweldige instrumentatie (goede gitaarriff, lekkere baslijn, mooie piano) is opvallend dat de tekst over de financiële wereld ook de afgelopen jaren geschreven zou kunnen zijn:

Do the Wall Street shuffle
Hear the money rustle
Watch the greenbacks tumble
Feel the sterling crumble
  
Oh Howard Hughes, did your money make you better?
Are you waiting for the hour when you can screw me?
'Cause you big enough

Ook het met lekker agressief gitaar- en baswerk gezegende Silly Love werd in Nederland een top 10 hit. Zoals bij eigenlijk alle nummers van de vroege 10cc is het ook hier de moeite waard om op de tekst te letten.

De derde single van het album, The Worst Band In The World, deed daarentegen weinig maar is wel een intelligent popnummer, net als HotelOld Wild MenOh Effendi en Baron Samedi.

Na vier albums zouden Godley & Creme het voor gezien houden bij 10ccEen voorbode van de soort muziek die ze zouden gaan maken als duo is Clockwork Creep. In dat nummer verhaalt een bom over zijn laatste minuut aan boord van een jumbo jet...

Een ander juweeltje is The Sacro-Iliac waarin op een bedrieglijk lieflijk melodietje de dans-scene op de hak wordt genomen. Het langste nummer is het bijna 7 minuten durende Somewhere In Hollywood dat in retrospectief gezien kan worden als een soort voorstudie van de wereldhit I'm Not In Love van het derde album.

Ook 41 jaar na dato staat Sheet Music nog steeds als een huis en het is dan ook niet meer dan terecht dat het sublabel 7T's van Cherry Red Records in 2007 met een mooie heruitgave kwam (met bonustracks).

© 2015 TTZL


Officiële website: 10cc
Wikipedia NL: 10cc
Wikipedia EN: 10cc
YouTube: Sheet Music [hele album]
YouTube: Hotel
YouTube: Old Wild Men
YouTube: Clockwork Creep
YouTube: Baron Samedi
YouTube: The Sacro-Iliac
YouTube: Oh Effendi
YouTube: Donna [van debuutalbum "10cc"]
YouTube: Rubber Bullets [van debuutalbum "10cc"]
YouTube: I'm Not In Love [van het derde album "The Original Soundtrack"]
YouTube: Cheep Thrills [Frank Zappa]
YouTube: Love Of My Life [Frank Zappa]
YouTube: Anyway The Wind Blows [Frank Zappa]Geen opmerkingen:

Een reactie posten