Zoeken in deze blog

zondag 17 mei 2015

#132: Donna Summer - The Hostage (1974)

Voordat ze wereldwijd successen vierde als 'Queen of Disco' was LaDonna Adrian Gaines, beter bekend als Donna Summer, al bekend in Nederland. 

Midden jaren zeventig was ze actief als fotomodel en achtergrondzangeres in Duitsland en daar ontmoette ze producers en songschrijvers Pete Belotte en Giorgio Moroder. Ze maakten een single die in Nederland, België en Frankrijk werd uitgebracht: Denver Dream. De single flopte.

Bij het volgende nummer was het echter wel raak. The Hostage kwam in Nederland tot nummer 2 in de Top 40 (en in België kwam het zelfs op 1). In het nummer vertelt de hoofdpersoon over de kidnapping van haar man en (spoiler alert!) dat loopt niet goed af. Het nummer is pure uptempo pop met vette strijkers en doet nog in niets denken aan haar latere muziek (al zou ze dat veelal met dezelfde producers maken). Ook 41 jaar na dato staat het nummer nog als een huis.

Een van de redenen waarom het nummer in Nederland bekend is gebleven is ongetwijfeld haar optreden in het VPRO muziekprogramma Van Oekel's Discohoek. De uitvoering van The Hostage in dit programma is onvergetelijk. Sjef van Oekel vindt Donna overduidelijk erg leuk... Verplicht kijken!

Na het succes van de tweede single Lady Of The Night (nummer 4 in de Top 40) kwam er ook een gelijknamig album dat alleen in Nederland werd uitgebracht. De B-kanten van de twee singles geven aan dat niet alle nummers even sterk zijn. De flip van The Hostage heet Let's Work Together Now en klinkt als zo'n 'wereldverbeterende' ballad van Michael Jackson. De B-kant van Lady Of The Night is daarentegen wel weer een leuk, pittig nummer: Wounded.

Met de titeltrack van haar volgende album, Love To Love You Baby, zou Donna Summer wereldwijd doorbreken en succesvol blijven tot midden jaren negentig. In 2008 maakte ze nog een comeback, maar in 2012 stierf ze op 63-jarige leeftijd aan longkanker.

© 2015 TTZL


Officiële website: Donna Summer
Wikipedia NL: Donna Summer
Wikipedia EN: Donna Summer
YouTube: The Hostage
YouTube: The Hostage (clip: Van Oekel's Discohoek)
YouTube: Wounded
YouTube: Denver Dream
YouTube: Love To Love You Baby



Geen opmerkingen:

Een reactie posten