Zoeken in deze blog

zondag 31 mei 2015

#134: [VA] - 6 Degrees Of P-Funk: The Best Of George Clinton And His Funk Family (2003)

Van een artiest die sinds 1997 is opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame, die samen met James Brown en Sly Stone wordt gezien als één van de vernieuwers van de funk en die uitvinder is van de P-Funk zou je verwachten dat hij bekend is bij het grote publiek. Dat is in het geval van de inmiddels 73-jarige George Clinton echter niet het geval. 

Naast zijn solowerk is hij altijd de drijvende kracht geweest van de bands Parliament en Funkadelic. Hij doet ook het productiewerk voor de andere artiesten uit zijn P-Funk-stal alsook voor artiesten daarbuiten, zoals bijvoorbeeld het tweede album van de Red Hot Chili Peppers. George Clinton wordt door veel artiesten als invloed genoemd, met name ook uit de hiphop- en rap-scene.

Op de discografiepagina van George Clinton's website staan ruim 140 releases vermeld van hemzelf, Parliament, Funkadelic, Bootsy Collins, The Brides Of Funkenstein, Eddie Hazel en nog veel meer P-Funk sterren. Hoe moet je daaruit kiezen als je kennis wilt maken met de wereld van George Clinton? Via een verzamelalbum natuurlijk!

In 2003 verscheen 6 Degrees Of P-Funk: The Best Of George Clinton And His Funk Family. Het is een prachtige dwarsdoorsnede van het P-Funk-universum die start met twee nummers van George Clinton And The P-Funk All StarsIf Anybody Gets Funked Up (It's Gonna Be You) en
Funky Kind (Gonna Knock It Down). Twee heerlijke midtempo funk-tracks die prima aangeven waar het bij P-Funk om draait.

Onder de resterende nummers zitten juweeltjes als Bootsy Collins' Party On Plastic (What's Bootsy Doing'?) en Mutiny's Funk 'N' Bop. Het eerste is een sci-fi en bas-spektakel (met bijbehorende uitzinnige videoclip) en de tweede is een heerlijke uptempo knaller. 

Maar ook de andere artiesten dragen prima nummers bij: Junie Morrison (Love Has Taken Me Over), Philippe Wynne (Breakout), The Sweat Band (Freak To Freak) en Mico Wave (Instant Replay).

Het album wordt op afgesloten met twee nummers van P-Funk All Stars (One Of Those Summers en Pumpin' It Up), één langzame en één snelle track en allebei prima.

6 Degrees Of P-Funk: The Best Of George Clinton And His Funk Family is een uitstekende keuze als je kennis wilt maken met George Clinton c.s., maar is wel gevaarlijk! Je wilt waarschijnlijk snel meer...

© 2015 TTZL


Geen opmerkingen:

Een reactie posten