Zoeken in deze blog

zaterdag 23 mei 2015

#133: The Orb - U.F.Off: The Best Of The Orb (1998)

In 1988 richtten Alex Paterson en Jimmy Cauty een bijzondere band op: The Orb. Begonnen als een DJ-outfit gingen ze al snel zelf ook muziek maken en uitbrengen. 

The Orb bevindt zich eigenlijk in een hele aparte, eigen categorie, maar vanwege de drugs-associaties en de extravagante, psychedelische lichtshows werd Pink Floyd vaak als referentie genoemd. Ze werden zelfs regelmatig "The Pink Floyd of the Nineties" genoemd, maar hun muziek is eerder schatplichtig aan experimentelen als Brian Eno en krautrock-iconen als Kraftwerk, Can en Cluster (en ook Karl-Heinz Stockhausen) en ook dub en reggae zijn inspiratiebronnen. Toch zou The Orb in 2010 met Pink Floyd-gitarist David Gilmour het album Metallic Spheres opnemen.

Het album U.F.Off: The Best OF The Orb biedt een prachtige dwarsdoorsnede van van het werk van The Orb in de periode 1988-1998. De lange, experimentele albumtracks zijn hier veelal in de kortere single- of dancemix versies aanwezig en zijn tot een doorlopend geheel gemixt. 

Het album start met twee klassieke The Orb-tracks. A Huge Evergrowing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld [orbital dance mix] geeft weer een heel andere, dansbare kijk op de track die ik al in blog #47 beschreef. In Little Fluffy Clouds [dance mix 2] werken de toegevoegde ritmische elementen goed terwijl de ijle synthesizerklanken en de gesproken tekst over de luchten van Nebraska de sfeer van de track weten te behouden.

Op de rest van het verzamelalbum komen alle soorten Orb-tracks aan bod. De reggae-invloeden zijn het duidelijks hoorbaar in Perpetual Dawn [solar youth mix]Blue Room [7" mix] en Outlands [LP version].

De wat lichtere ritmische pop-kant komt naar voren in tracks als Assassin [7" mix]Toxygene [7" edit]DJ Asylum [7" edit].

Maar ook de experimentele/ambient songvariant komt goed aan bod met Pomme Fritz [meat 'n' veg]Mickey Mars [7" edit]Towers Of Dub [original mix] en de 'hidden track' Oxbow Lakes [alternative version].

U.F.Off: The Best Of The Orb is zowel een goede kennismaking voor iemand die The Orb nog niet (zo goed) kent als een waardevolle aanvulling voor de fan vanwege alle aparte versies van bekende tracks.

NB Waar niet de exacte U.F.Off-versie voorhanden was op YouTube, heb ik een versie gekozen die er dicht bij in de buurt komt.

© 2015 TTZL


Geen opmerkingen:

Een reactie posten