Zoeken in deze blog

zaterdag 23 januari 2016

#167: Eagles - On The Border (1974)

And another one gone, and another one gone
Another one bites the dust

Die songtekst van Queen kwam bij me op toen ik hoorde van het overlijden van Glenn Frey. Eerst al #164 en #166 en nu hij... de winter 2015/16 is niet vriendelijk voor rock-iconen.

Glenn Frey had een behoorlijk succesvolle solo-carrière, maar is natuurlijk vooral bekend van de Eagles. Hun doorbraakalbum was One Of These Nights uit 1975, maar daarvoor hadden ze al drie interessante platen gemaakt. 

Op hun eerste en tweede album gebruikten ze elementen uit de rock & roll, folk en vocale stijlen harmonieën à la The Beach Boys en The Everly Brothers. De nadruk lag toch echter vooral nog op countryOp hun derde album On The Border (1974) zou dit veranderen. 

Natuurlijk, er staan nog steeds een aantal countryrocknummers op in diverse tempi als You Never Cry Like A LoverMy ManIs It True? en Best Of My Love. En ook Ol' '55 transformeren ze in een countryrock-achtig nummer (tot ongenoegen van Tom Waits wiens origineel uit 1973 een totaal andere sfeer uitstraalt). 

Er is echter ook een andere kant aan deze plaat. De opnamen waren begonnen met de producer van de eerste twee albums, Glyn Johns, maar na twee nummers (Best of My Love en You Never Cry Like a Lover) werd hij vervangen door Bill SzymczykMet name Glenn Frey en Don Henley wilden een steviger geluid en vonden dat Glyn Johns teveel de nadruk op country en vocale harmonieën bleef leggen.

Het resultaat hiervan is al direct te horen op de albumopener Already Gone. Het intro kent een venijnig gitaargeluid dat we nog niet eerder hoorden bij de Eagles waarna er een lekkere uptempo (country)rocker volgt. James Dean volgt een vergelijkbaar stramien, inclusief gierende gitaarsolo in het intro.

Midnight Flyer neemt in de eerste helft van het nummer het beste van de twee werelden (inclusief Bernie Leadon's banjo), maar eindigt toch weer met het zwaarder aangezette geluid middels een prachtige slide-gitaarsolo van Glenn Frey

De beste nummers van het album zijn wat mij betreft On The Border en Good Day In Hell. In het titelnummer vallen alle puzzelstukjes (country, rock, vocale harmonieën) op hun plaats en creëren een heerlijke Eagles klassieker. In Good Day In Hell is Don Felder op gitaar te horen. Hij werd erbij gehaald tijdens de opnames van het album om te helpen met het verkrijgen van een steviger geluid. Nou, dat is prima gelukt op dit fantastische nummer (en op Already Gone, het andere nummer waar hij op meespeelt).

On The Border mag dan nog niet de grote doorbraak zijn geweest van de Eagles, het is wel het album dat die doorbraak ondubbelzinnig aankondigde.

© 2016 TTZL


Officiële website: Eagles / Glenn Frey
Wikipedia EN: Eagles
Wikipedia NL: Eagles
YouTube: Already Gone
YouTube: You Never Cry Like A Lover
YouTube: Midnight Flyer
YouTube: My Man
YouTube: On The Border
YouTube: James Dean
YouTube: Ol' '55
YouTube: Is It True?
YouTube: Good Day In Hell
YouTube: Best Of My Love

YouTube: Ol' '55 [Tom Waits, 1973, van 'Closing Time ']

Geen opmerkingen:

Een reactie posten