Zoeken in deze blog

zondag 31 januari 2016

#168: Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967)

Begin 2016 heeft dit muziek-blog meer weg van een necrologie-blog. Ook deze week heeft weer een icoon het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld: Paul Kantner (1941-2016), mede-oprichter van Jefferson Airplane.

Het verhaal van Jefferson Airplane begint in 1965 als Marty Balin de Paul Kantner ontmoet. Ze besluiten een groep op te richten en vragen onder andere zangeres Signe Toly Anderson om zich bij hen te voegen. 

Na hun podiumdebuut in augustus 1965 maakten ze snel naam en al in november 1965 tekenen ze een contract bij RCA. Hun eerste album verscheen een klein jaar later: Jefferson Airplane Takes OffNa het verschijnen van dat album vonden er enkele veranderingen plaats in de samenstelling van de groep waarvan de belangrijkste de komst van Grace Slick was (Anderson kon haar familieleven niet meer met dat van de groep combineren). 

Haar krachtige stem past perfect bij die van Marty Balin en zou cruciaal blijken voor het komende succes van Jefferson Airplane. Grace Slick nam twee nummers mee van haar vorige groep (The Great Society): het door haar zwager Darby Slick geschreven Somebody To Love en het door haar zelf geschreven White Rabbit

De nummers komen terecht op het tweede Jefferson Airplane album Surrealistic Pillow. Alhoewel de tracks niet de eerste keus van de platenmaatschappij waren om als single te verschijnen zouden ze wel de doorbraak bewerkstelligen. Inmiddels zijn beide nummers onvervalste klassiekers en staan ze in bijvoorbeeld de Top 2000 en Rolling Stone's "500 Greatest Songs Of All Time".

Maar naast deze overbekende nummers staat er nog veel meer moois op het album. Opener She Has Funny Cars is een uptempo nummer met een intrigerend intro, mooie tempowisselingen en fantastische samenzang van Marty Balin en Grace Slick3/5 Of A Mile In 10 Seconds en D.C.B.A. -25 zijn vergelijkbare nummers van dezelfde kwaliteit. In de titel van het laatstgenoemde nummer verwijst "DCBA" overigens naar het gebruikte akkoordenschema en "-25" verwijst naar Lysergeenzuurdi-ethylamide (C20H25N3O), bekend als LSD-25 of simpelweg LSD.

Er staan echter niet alleen uptempo nummers op het album. Er is een akoestisch gitaar-intermezzo (Embryonic Journey) en zowel Today als Comin' Back To Me zijn prima ballads. Maar ook in de midtempo tracks My Best FriendHow Do You Feel en Plastic Fantastic Lover wordt het tempo wat teruggeschroefd. Waar de eerste twee nummers een meer akoestische inslag hebben heeft Plastic Fantastic Lover een heerlijk jankende elektrische gitaar. Het is het laatste nummer op het album en het is een geweldige afsluiter.

Als er één ding is dat Surrealistic Pillow aantoont dan is het wel dat Jefferson Airplane met recht de wegbereiders van de hele psychedelische rockscene genoemd mogen worden. Dit album is de blauwdruk geweest waarna artiesten als Janis Joplin, Grateful Dead en Quicksilver Messenger Service zouden volgen. Jefferson Airplane was ook de eerste band van de San Francisco Sound die commercieel succes had en Grace Slick mag met recht de eerste rockdiva genoemd worden. Al met al is dit album een mijlpaal in de rockhistorie.

© 2016 TTZL


Officiële website: Jefferson Airplane / Jefferson Starship
Wikipedia EN: Jefferson Airplane / Jefferson Starship / StarshipPaul Kantner
Wikipedia NL: Jefferson Airplane

Geen opmerkingen:

Een reactie posten