Zoeken in deze blog

zondag 3 april 2016

#177: U2 - Achtung Baby (1991)

Het album Achtung Baby is een omslagpunt in het werk van U2. Op hun eerste drie albums lag de focus nog vooral op Ierland en de UK. De drie daaropvolgende albums waren meer Amerikaans georiënteerd. Het laatste album van die drie (Rattle and Hum) werd nogal wisselend ontvangen en de kritiek (het album zou erg "pretentieus" zijn) leidde tot een heroriëntatie binnen de groep.

Dit ging niet zonder slag of stoot want de ene helft (drummer Larry Mullen, Jr. en bassist Adam Clayton) wilde verder waar men na The Unforgettable Fire en The Joshua Tree was gebleven. De andere helft (gitarist The Edge en zanger Bono) wilde echter een koers met meer avontuur en experiment gaan varen. 

Het tijdens een improvisatiesessie geschreven One zou de doorbraak blijken te zijn. Hierna ontstond langzaam maar zeker een gezamenlijke focus onder leiding van de vertrouwde producers Brian Eno en Daniel Lanois.

Met het gezicht richting Europa werden invloeden uit de electronic dance music,  industrial music en alternative rock verwerkt in de muziek. Het verblijf van een paar maanden in Berlijn (ten tijde van de hereniging van de Duitsland) zal hier zeker mee te maken hebben. 

De vervormde gitaren in het intro van albumopener Zoo Station maken direct duidelijk dat we met een andere U2 te maken hebben. Ook de stem van Bono is door de vervormer gehaald en de muziek is qua opbouw dan wel een traditionele rocksong, maar het palet aan geluiden is zo dicht en gevarieerd dat pas na een aantal luisterbeurten alle geheimen zijn vrijgegeven. Until the End of the WorldThe Fly en Acrobat hebben eenzelfde soort avontuurlijkheid en experimenteerdrift in zich en weten echt te verrassen. 

Een ander opvallend punt van het album is dat de teksten veel persoonlijker zijn dan voorheen. Waren eerder de wereldproblemen vaak het onderwerp van de nummers, nu worden in nummers als Even Better Than The Real ThingWho's Gonna Ride Your Wild HorsesSo CruelMysterious Ways en Ultraviolet (Light My Way) meer persoonlijke zaken aangesneden in stuk voor stuk ijzersterke songs.

Gelukkig zijn er ook twee rustiger nummers die het album de nodige lucht geven: Tryin' to Throw Your Arms Around the World en Love Is Blindness.

Het album werd unaniem lovend ontvangen en werd één van hun best verkopende platen. U2's experimenteerhonger was echter nog lang niet gestild zoals al bleek tijdens de Zoo TV Tour. Een groots geënsceneerd multimedia evenement waarin oververzadiging door televisie en andere media werd gehekeld. 

Tijdens een zes maanden durende rustpauze in de Zoo TV Tour begon U2 met schrijven en opnemen van een EP die uiteindelijk zou uitgroeien tot een volwaardig album. Maar daarover volgende week meer.

© 2016 TTZL


Officiële website: U2
Wikipedia EN: U2
Wikipedia NL: U2

YouTube: Zoo Station
YouTube: Even Better Than The Real Thing [clip]
YouTube: One [clip]
YouTube: Until the End of the World
YouTube: Who's Gonna Ride Your Wild Horses [clip]
YouTube: So Cruel
YouTube: The Fly [clip]
YouTube: Mysterious Ways [clip]
YouTube: Tryin' to Throw Your Arms Around the World
YouTube: Ultraviolet (Light My Way)
YouTube: Acrobat
YouTube: Love Is Blindness


Geen opmerkingen:

Een reactie posten