Zoeken in deze blog

zaterdag 9 april 2016

#178: U2 - Zooropa (1993)

Vorige week besprak in mijn blog (#177) het album Achtung Baby van U2 en refereerde daarin al naar de daaropvolgende EP die ineens een volwaardig album bleek: Zooropa.

Op deze plaat bouwt U2 verder op het fundament van Achtung Baby en experimenteert nog meer met invloeden uit de electronic dance music, industrial music en alternative rock

Het openingsnummer Zooropa is eigenlijk twee nummers ineen. De eerste twee minuten hebben wel iets weg van een 'soundscape' waarin allerlei klanken en stemmen te horen zijn. Daarna gaat het nummer vrij abrupt over in een rustige midtempo poprock song met dance-invloeden die opbouwt naar een onstuimige climax. De Berlijn-connectie (zie #177) is nog te horen in de allereerste regel van het nummer: "Zooropa, Vorsprung durch Technik"!

Gelijksoortige nummers zijn het speelse Babyface, de prachtige lovesong Stay (Faraway, So Close!), het met een rauwe gitaar opgetuigde Dirty Day en de country-achtige afsluiter The Wanderer, samen met Johnny Cash. In de vorm van The First Time staat er ook een prachtige ballad op het album.

De andere vier nummers zorgden ervoor dat niet iedere U2-fan het album enthousiast ontving. Zo is Some Days Are Better Than Others ritmisch één en al dance en zit het barstensvol geluidsexperimenten. Bij iedere luisterbeurt (op de koptelefoon) hoor je weer nieuwe dingen op de achtergrond gebeuren. 

Lemon wordt dan weer door Bono met een kopstem gezongen en het nummer flirt met elementen uit hoogtijdagen van de Euro disco. Het is even wennen, maar zorgt wel voor een pakkend nummer. 

Twee nummers zijn mijn persoonlijke favorieten. Numb, dat bij hoge uitzondering niet gezongen wordt door Bono maar door gitarist The Edge, kent gedempt klinkend ritme met daarover heen een sterk vervormde gitaar. Met het zingen (of eerder gemompel) van The Edge levert dit een heel vreemd nummer op. Vreemd, maar wel heel lekker en het wordt bij iedere draaibeurt beter.

Absolute hoogtepunt is Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car. Eerst is er een intro dat klinkt als de muziek van Oost-Europese film uit 1930. Vervolgens start het nummer na een seconde of 20 pas echt met 'sonic attack' van bas en drums die me na al die jaren nog steeds kippenvel bezorgt. In de rest van het nummer komen alle elementen van Achtung Baby, Zooropa en de ZOO TV Tour samen in een sonisch orgasme dat zijn weerga niet kent.

Achtung Baby en Zooropa waren een heel gedurfde stap van een reeds gearriveerde band op zoek naar zichzelf. Dat de albums onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn blijkt ook wel uit het feit dat Zooropa onderdeel is van de Über Deluxe Edition en de Super Deluxe Edition (6 CD's, 4 DVD's en nog veel meer) van de 20th Anniversary uitgaven van Achtung Baby.

© 2016 TTZL


Officiële website: U2
Wikipedia EN: U2
Wikipedia NL: U2

YouTube: Zooropa
YouTube: Babyface
YouTube: Numb
YouTube: Lemon
YouTube: Stay (Faraway, So Close!)
YouTube: Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car
YouTube: Some Days Are Better Than Others
YouTube: The First Time
YouTube: Dirty Day
YouTube: The Wanderer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten