Zoeken in deze blog

zondag 16 oktober 2016

#205: Jimmy Page & Robert Plant ‎– No Quarter (1994)

In 1993 borrelde er al wat bij de Led Zeppelin iconen Jimmy Page & Robert Plant, maar het werd pas echt serieus toen Robert Plant benaderd werd voor een MTV Unplugged sessie. Het resultaat werd "Jimmy Page & Robert Plant - No Quarter: Jimmy Page & Robert Plant Unledded".

Het 'Unplugged format' gaf ze de kans hun Led Zeppelin verleden op een andere manier te benaderen. Daarnaast waren ze eigenzinnig genoeg om het formaat wat op te rekken. Zo hebben ze niet alles in één keer opgenomen, maar opnamen gemaakt in Marokko, Wales en Londen met een Egyptisch ensemble, Marokkaanse muzikanten en het London Metropolitan Orchestra. 

Ook gebruikt Jimmy Page hier en daar een elektrische versterkte gitaar en staan er op de CD naast tien Led Zeppelin tracks ook vier nieuwe nummers. De MTV Unplugged uitzending zou één van de best bekeken worden in de serie.

Voor wat betreft de Led Zeppelin nummers is de keuze gevallen op de nummers met een folk, blues of arabische inslag. Het voordeel hiervan is dat de voor de hand liggende rockers (Whole Lotta Love², Dazed and Confused¹of Trampled Under Foot) konden worden genegeerd en er geput werd uit het arsenaal aan even sterke, maar minder bekende nummers. 

Zo krijgen we Nobody's Fault But Mine, Thank You², Friends³ en That's The Way³ in geweldige nieuwe arrangementen vaak met een oosters tintje. Persoonlijke favorieten zijn No Quarter, Gallows Pole³ en The Battle Of Evermore⁴. 

Hoogtepunt van de CD is zonder twijfel de ruim twaalf minuten durende uitsmijter Kashmir⁶, gespeeld met orkest en ensemble. De vier nieuwe nummers passen hier perfect bij, want ze zijn krachtig en stralen ook allemaal een zelfde soort gevoel uit: City Don't CryWonderful OneYallah en Wah Wah.

Op de geremasterde uitgave van de CD uit 2004 is één nummer weggelaten (Thank You) en een andere toegevoegd (The Rain Song) en zijn sommige andere nummers wat ingekort. 

De beste keuze is dan ook eigenlijk de DVD-versie die in 2004 uitkwam (met geweldig 5.1 surround geluid door Jimmy Page zelf) en waarop nog drie extra nummers staan. Kijk alvast naar de volledige video van No Quarter op YouTube en geniet. 

¹ Led Zeppelin I (1969)
² Led Zeppelin II (1969)
³ Led Zeppelin III (1970)
⁴ Led Zeppelin IV (1971)
⁵ Houses Of The Holy (1973)
⁶ Physical Graffiti (1975)
⁷ Presence (1976)


© 2016 TTZL


Official website: Jimmy Page / Robert Plant
Wikipedia EN: Jimmy Page / Robert Plant
Wikipedia NL: Jimmy Page / Robert Plant

YouTube: No Quarter [complete video - 95 minuten]
YouTube: Nobody's Fault But Mine
YouTube: Thank You
YouTube: Friends
YouTube: That's The Way
YouTube: No Quarter
YouTube: Gallows Pole
YouTube: The Battle Of Evermore
YouTube: Kashmir [clip]
YouTube: City Don't Cry
YouTube: Wonderful One
YouTube: Yallah
YouTube: Wah Wah [clip]
YouTube: The Rain Song

YouTube: Whole Lotta Love 
YouTube: Dazed and Confused
YouTube: Trampled Under Foot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten