Zoeken in deze blog

zaterdag 29 oktober 2016

#207: Stewart Walker - Stabiles (1999)

Eind jaren negentig kwam ik veel in de Amsterdamse winkel van distributeur en platenlabel Staalplaat. De medewerkers kenden na verloop van tijd mijn smaak en kwamen dan af en toe met de suggestie om een bepaald album eens te beluisteren.

Zo kwam ik ook in het bezit van het eerste album van Stewart Walker, een Amerikaanse pionier van het minimal techno genre die woont en werkt in Berlijn. 

Het album, Stabiles, is gebaseerd het werk van Alexander Calder. Dat is één van de bekendste Amerikaanse beeldhouwers, belangrijke vertegenwoordiger van de kinetische kunst en uitvinder van de mobileHet album heeft echter Alexander Calder's 'stabiles' (grote sculpturen in de buitenlucht) als inspiratiebron.

Het lijkt vooraf een onmogelijke opgave om een sculptuur in muziek te vertalen, maar Stewart Walker verwoordt het als volgt:

My goal was to write sound compositions which would present a stationary focus in the home listening environment. Each track offers an individual mood while still conforming to the overall theme of stability. 

Stewart Walker bereikt zijn doel, en hoe! Bij oppervlakkige beluistering lijken de nummers misschien repetitief en 'stabiel' te zijn, maar als je goed luistert (koptelefoon aanbevolen) zit er een geweldige rijkdom aan variatie in de tracks. Ritmes verschuiven en vermeerderen/verminderen, geluiden komen af en aan, tempovariaties en nog veel meer. 

Op YouTube staan maar drie tracks van het album (Missing WinterClassic Science Fiction en Sunclipse) maar die geven een goed beeld van de muziek. Als je meer wilt horen kun je naar de Stabiles-pagina van de website van Stewart Walker gaan. Daar kun je het hele album beluisteren.

© 2016 TTZL


Official website: Stewart Walker
Wikipedia EN: Stewart Walker
YouTube: Sunclipse

StewartWalker.com: Stabiles [alle tracks te beluisteren]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten