Zoeken in deze blog

zaterdag 14 januari 2017

#218: Dengue Fever - The Deepest Lake (2015)

Op nadrukkelijk (en veelvuldig!) verzoek van een trouwe lezer gaat dit blog over Dengue Fever, een Amerikaanse band met een Cambodjaanse twist. 

De broers Zac (gitaar) en Ethan Holtzman (toetsen) raakten geïnteresseerd in Cambodjaanse muziek uit de jaren zestig en zeventig ('Khmer Rock') na Ethan's zes maanden durende backpack-trip door Zuidoost Azië. 

Ze speelden al in een band toen ze op het idee kwamen om éénmalig op te treden met die Khmer Rock nummers. Een zangeres die de nummers in het Cambodjaans kon zingen vonden ze in een Cambodjaans restaurant annex nachtclub in Long Beach, CA

Nadat Chhmol Nimol ervan overtuigd was geraakt dat de jongens serieus geïnteresseerd waren in de muziek en cultuur van haar geboorteland stemde ze toe. De reacties op het optreden waren zo positief dat men besloot het niet bij die ene keer te laten. Het debuutalbum uit 2003 bevat bijna alleen Khmer Rock covers. De daaropvolgende albums staan echter vol met zelfgeschreven nummers die deels Khmer Rock, deels Indie Rock zijn. 

The Deepest Lake, hun zevende album uit 2015, laat de geweldige ontwikkeling horen die horen die Dengue Fever heeft doorgemaakt. Niet langer hoor je de verschillende elementen, maar de muziek is nu een unieke versmelting van alle elementen die één geheel vormt.

Ik geef wel eerlijk toe, de muziek van Dengue Fever heeft soms wat gewenning nodig. Tokay, de opener van het album, had drie of vier draaibeurten nodig voordat ik om was. Andere nummers vielen meteen in de smaak, zoals No Sudden MovesGhost VoiceVacant Lot en Taxi Dancer. Opvallend is ook dat er steeds meer invloeden aan de muziek worden toegevoegd, zoals Afrikaanse percussie en hip-hop elementen.

Zo horen we in het lekkere uptempo (en in het Engels gezongen!) Rom Say Sok vooral Amerikaanse R&B en diverse gitaarlagen in Cardboard Castles. Ook leuk is Still Waters Run Deep wat zo het themanummer zou kunnen zijn voor een nieuwe James Bond film. 

De twee trage nummers op het album liggen het dichtst bij de Khmer Rock waarmee ze zijn begonnen. Zowel het semi-titelnummer Deepest Lake On The Planet als afsluiter Golden Flute laten horen hoe goed Dengue Fever is geworden in het versmelten van de diverse invloeden.

In 2009 werd Dengue Fever door het Real World Records label van Peter Gabriel gevraagd om een album op te nemen voor de high-end audio serie 'Society Of Sound' van Bowers & Wilkins. Dit werd het half studio/half live album In The Ley Lines. Kijk voor een impressie naar deze featurette.


© 2017 TTZL


Officiële websiteDengue Fever
Wikipedia EN: Dengue Fever

YouTube: Tokay [clip]
YouTube: No Sudden Moves [clip]
YouTube: Rom Say Sok [clip] 
YouTube: Ghost Voice
YouTube: Deepest Lake On The Planet
YouTube: Cardboard Castles [clip]
YouTube: Vacant Lot
YouTube: Still Waters Run Deep
YouTube: Taxi Dancer
YouTube: Golden Flute

YouTube: In The Ley Lines featurette [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten