Zoeken in deze blog

zondag 13 augustus 2017

#248: Grand Funk Railroad - Grand Funk (1969)

Vanaf midden jaren ontstond langzaamaan het genre dat we nu hard rock noemen uit de fundamenten van de rock and roll en de blues rock. Waar de rock and roll de overhand had leidde dit tot een harde variant (zoals Black Sabbath), waar de blues rock het belangrijkst was ontwikkelde zich een melodieuzer variant. Het Amerikaanse Grand Funk Railroad (GFR) is hiervan een goed voorbeeld.

GFR begon in 1969 als een trio. Mark Farner (gitaar/zang) en Don Brewer (drums/zang) kwamen uit de garageband Terry Knight And The Pack en Mel Schacher (bas) kwam uit de garageband ? And The Mysterians (bekend van 96 Tears).

Het debuutalbum On Time sloeg direct aan in de VS en kreeg daar de gouden status. Het was echter het tweede album, Grand Funk, waarop het GFR-geluid zijn vaste vorm kreeg. Dit is de muziek die van GFR misschien wel de eerste echte arena rock band maakte (ook wel classic rock genoemd). 

Het album opent met Got This Thing On The Move en al direct wordt duidelijk dat Mel Schacher's bas een zeer belangrijke rol heeft in de 'GFR sound' (de hoes laat dat ook zien!). In een zeer gevarieerd nummer stuwt de bas ons langs diverse tempowisselingen, breaks en spetterend einde. Er is echter weinig tijd om adem te halen, want de rest van kant A met Please Don't WorryHigh Falootin' Woman en (eerste single) Mr. Limousine Driver is al even opwindend. 

Op kant B gaat de stroom goede songs gewoon verder. Winter And My Soul
en Paranoid zijn twee lekkere nummers met een lager tempo waarin de blues-invloeden heel duidelijk naar voeren komen. 

De beste nummers zijn wat mij betreft de opener en sluiter van kant B: In Need en (tweede single) Inside Looking Out. Niet toevallig zijn dit ook de langste nummers van het album en hierin komt het vermogen van de band tot het maken van lange jams goed tot uiting. Dat Mark Farner ook nog een paar heerlijke mondharmonicapartijen toevoegt in beide nummers helpt natuurlijk ook. 

In Nederland is Grand Funk Railroad eigenlijk alleen bekend van Some Kind Of Wonderful (het nummer stond in 2014 voor het laatst in de Top 2000) en misschien The Loco-Motion (beiden covers!). Ondanks een stuk of vijf klassieke albums in de jaren zeventig is GFR een beetje ondergewaardeerd gebleven, zeker buiten de VS. Hoog tijd voor een herwaardering!

© 2017 TTZL


OfficiĆ«le Website: Grand Funk Railroad
Wikipedia EN: Grand Funk Railroad
Wikipedia NL: Grand Funk Railroad

YouTube: Grand Funk [album]

YouTube: Got This Thing On The Move
YouTube: Please Don't Worry
YouTube: High Falootin' Woman
YouTube: Mr. Limousine Driver
YouTube: In Need
YouTube: Winter And My Soul
YouTube: Paranoid
YouTube: Inside Looking Out

YouTube: Some Kind Of Wonderful 
YouTube: The Loco-Motion

YouTube: 96 Tears [? And The Mysterians]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten