Zoeken in deze blog

zondag 27 augustus 2017

#250: Clint Mansell feat. Kronos Quartet - Requiem For A Dream (Soundtrack) (2000)

Toen na tien jaar de Britse alternatieve rockband Pop Will Eat Itself in 1996 uit elkaar viel, startte zanger en gitarist Clint Mansell een nieuwe carrière als componist van filmmuziek.

Eenmaal verhuisd naar de VS ontmoette hij daar regisseur Darren Aronofsky die bezig was met de pre-productie van zijn debuutfilm Pi. Hij vroeg Clint Mansell om drie tracks bij te dragen aan de soundtrack van Pi. Die samenwerking beviel zo goed dat Mansell door Aronofsky gevraagd werd om voor zijn volgende film de hele soundtrack te verzorgen (en al zijn films daarna).

Die film was Requiem For A Dream en zou voor zowel Aronofsky als Mansell de doorbraak betekenen. De film staat momenteel op plaats 79 in de IMDb Top 250, maar ook de soundtrack wordt hoog geprezen omdat deze zowel in de context van de film goed werkt alsook als op zichzelf staand album.

De muziek op het album is een boeiende mix van populaire en klassieke elementen en van elektrische en akoestische muziek en instrumenten. Clint Mansell had dan ook geen betere keuze kunnen doen dan de samenwerking aangaan met het Kronos Quartet dat zelf ook heel avontuurlijk is aangelegd.

Het leitmotiv van deze soundtrack is erg sterk en al direct in orkestrale vorm aanwezig in de opener Summer Overture. Direct daarna komt het terug in Party in een hele andere muzikale context. In de rest van de soundtrack keert het leitmotiv regelmatig terug in steeds andere verschijningsvormen. Vergelijk bijvoorbeeld eens Crimin' & Dealin' met Hope Overture.

Alles komt uiteindelijk samen in de track Lux Aeterna die geweldig aansloeg en grote populariteit verwierf. Hier zijn vele covers van gemaakt en Clint Mansell maakte er zelf ook nog een orkestrale variant van: Lux Aeterna (full orchestra). Het thema werd ook nog in diverse andere films en games gebruikt.

Requiem For A Dream is een bijzondere soundtrack van een bijzondere componist die in de zeventien jaar hierna ook nog diverse pareltjes van soundtracks heeft afgeleverd (The Fountain, The Wrestler, Black Swan, Noah).

© 2017 TTZL


Officiële Website: Clint Mansell / Kronos Quartet
Wikipedia EN: Clint Mansell / Kronos Quartet
Wikipedia NL: Clint Mansell / Kronos Quartet


YouTube: Requiem For A Dream [album]

YouTube: Summer Overture 
YouTube: Party
YouTube: Crimin' & Dealin'
YouTube: Hope Overture
YouTube: Lux Aeterna

YouTube: Lux Aeterna (full orchestra)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten