Zoeken in deze blog

zondag 3 september 2017

#251: The Undertones - Teenage Kicks (1978)

Wat hebben Them, That Petrol Emotion, Therapy?, Stiff Little Fingers, The Divine Comedy en The Undertones gemeen? Het zijn allemaal bands uit Noord-Ierland en bij allemaal klinken "The Troubles" (de strijd tussen katholieken en protestanten) door in hun muziek. Is het niet in de teksten, dan toch zeker in de felheid en verbetenheid van de bands. Een mooi voorbeeld hiervan is de debuut-EP van The Undertones. Een EP die overigens een aparte ontstaansgeschiedenis kent.

De band werd opgericht in Derry in 1974 en werd in de eerste jaren vooral beïnvloed door de punk rock en new wave. Tekstuele onderwerpen waren vooral hartzeer, onrust en verlangen van adolescenten. Vanaf 1976 begon men ook op te treden in Derry en speelde daarbij eigen werk waarin de invloed van bands als Sex Pistols, Buzzcocks en Ramones doorklonk. 

Midden 1977 schreef gitarist John O'Neill het nummer Teenage Kicks en de reacties daarop gaven The Undertones het vertrouwen om ook buiten Derry optredens te gaan verzorgen. Vervolgens namen ze in maart 1978 een demo tape op en stuurden die naar allerlei platenmaatschappijen. Dit bleef zonder resultaat, maar gelukkig hadden ook een tape naar BBC Radio 1 DJ John Peel gestuurd. Hij was zo onder de indruk dat hij aanbood om een opnamesessie te bekostigen in Belfast

Met een budget van 200 pond werd de 4-track EP Teenage Kicks opgenomen die werd uitgebracht door een lokaal Noord-Iers label. Mede door John Peel's ondersteuning kwam het nummer in de UK Top 40 en Peel zou tot aan zijn dood in 2004 volhouden dat Teenage Kicks het zijn "all-time favourite song" was. 

Teenage Kicks is ook nu nog steeds een heerlijk rauw en energiek nummer waarin alles gewoon op zijn plaats valt. Van de andere drie nummers op de EP is Smarter Than U heel erg punk, terwijl in True Confessions weer veel meer popinvloeden doorklinken. Afsluiter Emergency Cases kent, net als in het titelnummer van de EP, vele invloeden die tot één geheel gesmeed worden. 

De EP Teenage Kicks zou een periode van vijf jaar inluiden waarin The Undertones één van de meest interessante bands uit UK waren. Vier indrukwekkende LP's later was het verhaal over (tot een reünie in 1999, zonder zanger Feargal Sharkey), maar de muziek blijft gelukkig bij ons.

© 2017 TTZL



Officiële Website: The Undertones

Wikipedia EN: The Undertones
Wikipedia NL: The Undertones

YouTube: Teenage Kicks
YouTube: Smarter Than U
YouTube: True Confessions
YouTube: Emergency Cases

YouTube: Teenage Kicks [video]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten