Zoeken in deze blog

zaterdag 30 september 2017

#255: Deutsch Amerikanische Freundschaft - Das Ist DAF (2017)

Ik slaakte een kleine vreugdekreet toen ik een paar maanden geleden las dat de vroege albums van Deutsch Amerikanische Freudschaft (DAF) opnieuw zouden worden uitgebracht. Als tiener in de vroege jaren tachtig hebben die albums menig rondje gedraaid op mijn platenspeler.

DAF word alom gezien als pionier van wat Electronic Body Music is gaan heten. Een kruising van industrial music en elektronische dance.

De hoogtijdagen van DAF lagen in 1981 en 1982 toen de band, inmiddels afgeslankt tot het duo Robert Görl  (muziek/synthesizer, drums) en Gabi Delgado (teksten/zang), voor het Engelse Virgin label drie klassieke albums maakte: Alles Ist Gut, Gold Und Liebe en Für Immer. Maar daarvoor werden al twee albums gemaakt met een grotere band waarvan de leden allemaal ook in Der Plan speelden.

Het debuut (Produkt Der Deutsch-Amerikanischen Freundschaft) werd in eigen beheer uitgegeven en is een rauw en fragmentarisch instrumentaal album (zonder Delgado) vol noise music, sterk beïnvloed door punk, op een moment dat bekende noise-bands als Sonic Youth, Chrome en Flipper nog moesten beginnen. Dit album zit overigens niet in de Das Ist DAF box, maar is in 2012 nog geremasterd uitgebracht.

Het eerste album van de box is Die Kleinen Und Die Bösen uit 1980 en dat is een overgangsalbum, opgenomen voor het Engelse Mute label. Het album bestaat voor ongeveer de helft uit studio-opnamen (met technicus en studio-eigenaar Conny Plank). De andere helft bestaat uit live-opnamen die nog verwant zijn aan de noise van het debuutalbum, net als sommige studio-nummers als Coco Pino en vooral Nacht Arbeit. Nummers Osten Währt Am Längsten en Kinderfunk hinten al meer op wat nog zal volgen. 

Het door Conny Plank geproduceerde album Alles Ist Gut uit 1981 maakt indruk en plaatst DAF voor eventjes in het middelpunt van de belangstelling van muziekcritici en progressieve muziekliefhebbers (voor het grote publiek zijn ze hun tijd té ver vooruit). Vervelend is dat de Duitstalige teksten frequent verkeerd begrepen worden, maar ironische en cynische teksten in combinatie met strakke ritmes en zwart leren kleding leidt vaker tot misbegrepen worden (Rammstein, Laibach).  Al helpt een titel als Der Mussolini (hun bekendste nummer) natuurlijk ook niet! Andere hoogtepunten van het album zijn onder meer Sato-SatoDer Räuber Und Der Prinz en Alle Gegen Alle

Het tweede album voor Virgin is Gold Und Liebe (ook uit 1981) en dat trekt de lijn gewoon door. De synthesizerlijnen zijn nog spartaanser en de focus ligt nog meer op ritme en zang. Tracks als Liebe Auf Den Erste BlickWas Ziehst Du An Heute Nacht en Verschwende Deine Jugend laten dit mooi horen. In het instrumentale Absolute Körperkontrolle drijft Görl zijn sequencer tot het uiterste (Depeche Mode heeft waarschijnlijk goed geluisterd naar DAF).

Het laatste album uit de Virgin-trilogie is Für Immer uit 1982 en daarop wordt heel voorzichtig wat geëxperimenteerd met andere invloeden. Het album is goed, maar kan zich net niet meten met de twee voorgangers, ondanks prima nummers als Im Dschungel Der Liebe en Verehrt Euren Haarschnitt. Ook vermeldenswaard zijn Kebab-Träume (met opnieuw misbegrepen tekst) en Ein Bisschen Krieg, hun reactie op de Duitse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 1982, Nicole's Ein Bisschen Frieden.

In 1986 en 2003 volgden nog twee albums en momenteel treden Görl en Delgado ook weer op als DAF, maar voorlopig ben ik wel weer even zoet met deze fijne Das Ist DAF box.

© 2017 TTZLOfficiële Website: DAF / Robert Görl / Gabi Delgado
Wikipedia EN: DAF
Wikipedia DE: DAF
Wikipedia NL: DAF

YouTube: Osten Währt Am Längsten
YouTube: Coco Pino
YouTube: Kinderfunk
YouTube: Nacht Arbeit

YouTube: Sato-Sato
YouTube: Der Mussolini
YouTube: Der Räuber Und Der Prinz
YouTube: Alle Gegen Alle

YouTube: Liebe Auf Den Erste Blick
YouTube: Was Ziehst Du An Heute Nacht
YouTube: Absolute Körperkontrolle
YouTube: Verschwende Deine Jugend

YouTube: Im Dschungel Der Liebe
YouTube: Ein Bisschen Krieg
YouTube: Kebab-Träume
YouTube: Verehrt Euren Haarschnitt

YouTube: Produkt Der Deutsch-Amerikanischen Freundschaft [album, 1979]
YouTube: Ein Bisschen Frieden [Nicole - Eurovision Song Contest 1982]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten